Sağlık, Yaşam

1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde Farkındalığınızı Artırın!

2016 yılında HIV’in neden olduğu AIDS hastalığından ölenlerin sayısı ise 1 milyon’u buluyor. Hala tedavisi mümkün olmayan ve dünyayı tehdit eden bu hastalığa karşı bilinç ve farkındalık düzeyinin artırılması amacı ile 1 Aralık tarihi Dünya AIDS Günü olarak ilan edildi.

HIV Nedir? AIDS Nedir?

AIDS’in Türkçesi Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu’dur. AIDS; kan yoluyla, cinsel ilişki sırasında, anneden bebeğe emzirme yoluyla ve doğum sırasında HIV virüsünün geçmesi ile ortaya çıkan / bulaşan bir hastalıktır. HIV virüsü, kişinin bağışıklık sistemini yok ederek hastalıklara karşı direnç göstermesini engeller. En basit hastalıklara bile direnç ve iyileşme gösteremeyen kişinin, ölümü ile sonuçlanan bir hastalıktır.

aids-hakkinda-bilinmesi-gerekenler.jpg

Kadınlarda ve erkeklerde görüldüğü gibi her yaş grubunda da görülebilen AIDS sadece kan testi ile anlaşılabilmektedir. HIV virüsünün taşınması AIDS olunduğu anlamına gelmemektedir.

AIDS Ölümleri En Fazla Afrika’da

2016 yılının verilerine göre AIDS nedeni ile yaşanan ölümlerin en çok görüldüğü bölge Doğu ve Güney Afrika. 420 bin kişinin hayatını kaybettiği Doğu ve Güney Afrika’yı, 310 bin kişinin ölümü ile Batı ve Orta Afrika takip ediyor.

Geçen yıl AIDS nedeni ile hayatını kaybedenlerin sayısı ise; Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 11 bin, Asya ve Pasifik’te 170 bin, Latin Amerika’da 36 bin, Karayipler’de 9 bin 400, Doğu Avrupa ve Orta Asya’da 40 bin, Batı ve Orta Avrupa ile Kuzey Amerika’da da 18 bin kişidir.

Dünya çapındaki HIV taşıyıcılarının yüzde 70’i bunun farkında iken yüzde 30’u ise taşıyıcı olduğunun farkında değil. Dünya Sağlık Örgütü’nün amaçladığı şey ise farkındalık oranının en az yüzde 90’lara ulaşması. Bunun için ise HIV testlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Türkiye’de de AIDS Hastalığı ve HIV virüsü Tehdit Oluşturuyor

İlk defa 1981 yılından ABD’de görülen AIDS hastalığı, Türkiye’de ise 1985 yılında görülmüştür.

Sağlık Bakanlığı’nın 1985 – 2016 yılları arasındaki verilerine göre 2 bin 936 kişi AIDS hastalığına yakalanmış, 10 bin 222 kişide ise HIV virüsü saptanmıştır.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre HIV virüsü taşıyıcılarının; yüzde 52’si bu virüsü cinsel yollarla kapmış, yüzde 1,9’u damar içi enjeksiyon kullanan madde bağımlıları, yüzde 44’ünün ise virüsü nasıl kaptığı bilinmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir