Sağlık, Yaşam

Dövme Yaptırmak Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

American Journal of Human Biology dergisinde yayımlanan ve Alabama Üniversitesi’nde bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre birden fazla dövme yaptırmak bir bakıma bedensel çalışma yapmaya benzetiliyor ve dövme yaptırmanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği iddia ediliyor.

Spor salonunda spora yeni başlayan ve ilk günler yapılan hareketlerden dolayı kaslarıça çok yüklenildiği için kişilerin kaslarında ağrılar başlar. Dövme de tıpkı spora yeni başlayan kişilerdeki kas ağrıları gibi dövmeye  ilk başladığında vücut bu yeni stresten ötürü belli bir süre zayıf düşer. Aynı zamanda dövme yaptırırken belli bir süre dövme stüdyosunda genel olarak kişiler yorgun düşmüş hisseder. Çünkü beden o kadar  açıktırki beyne uyarıcı göndermeye cildinin derinlerine neden yabancı bir madde girdiğini anlamaya çalışır ve bunun sonucunda yorgunluk belirtileri ortaya çıkar.

Spora başlayan insanlar spor salonunda birkaç gün geçirerek kaslarını güçlenmeye başlar ve bunun sonucunda spora başladıkları ilk gün gibi acı çekmez olurlar.

Bilim insanları spora yeni başlayanlar için bu alışma sürecinin kaslar için nasıl işlediğini dikkate alıp,aynı olgunun dövme yaptırırken de geçerli olup olmayacağını merak etmeleri üzerine araştırmalara başlamışlar.

Araştırmalarına şu soruyla başlamışlar; Birden fazla sayıda dövme yaptırma işlemi acaba bir nevi bağışıklık egzersizi görevi görebilir mi? Yapılan çalışmalar ve araştırma sonuçlarına  göre evet görebilir.

Çalışmalara gönüllü olarak katılan dövme yaptıran kişilerin, kaç tane dövmesi olduğunu ve her bir dövme yaptırma seansının ne kadar sürdüğünü hesaba katan ekip çalışanları bu kanıyı doğruladı.Çalışmalarına ellerindeki verileri, analiz ettikleri kan örnekleri ile karşılaştırıp, katılımcıların immünoglobulin A (vücudun enfeksiyon savaşçısı) ve kortizol (stres hormonu) düzeylerine baktıklarında yaptıkları saptamalar şöyle;

“İlk kez dövme yaptıran kişilerin immünoglobulin A düzeyinde, artan kortizolden ötürü büyük bir düşüş oluyor. Daha önce çok kez dövme yaptıranların ise immünoglobulin A düzeyi çok az bir düşüş gösteriyor. Araştırmacılar bunun nedeninin vücudun bağışıklık tepkilerindeki güçlenme olduğunu belirtiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir