Dünya, Haberler

Ve Trump Kabul Etti, İsrail Elçiliği Taşınacak!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Kudüs şehrini İsrail’in Başkenti olduğunu tanıdığını açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri Elçiliğinin de taşınacağını söyledi. Amerika Birleşik Devletleri Yönetimi, on yıllar boyunca süre gelen Ortadoğu’ya dair politikasından böylece sapmış oldu. İsrail devletinin başkenti Tel Aviv’de bulunan elçiliklerinin de Kudüs’e taşınacağı ifade edildi.

İçerik Navigasyonu

Elçilikleri Taşıyacaklar

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, bu gün devlet politikası olarak uzun yıllardır süren bir anlayışı çiğnedi. Geçmişin tüm anlayışını bir kalemde çizerek, geçmiş yönetim ile ters düştü. Birleşik Devletler Başkanı Trump, böylece, devletin politikasını tersine doğru çevirmiş oldu. Üstelik yaptığı açıklamada, bu kararın da gecikmiş bir karar olmasının özellikle altını çizdi.

Ulusal Öfke

Filistin topraklarında “Ulusal Öfke” ilan edildi. El Cezire televizyonuna demeç veren Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniyeh, Birleşik Devletleri Başkanının kararının; bir macera, hesabı edilmeden işlenen bir kumar şeklinde değerlendirmede bulundu. Bu kararın yansımalarını ise hiç kimsenin hesap edemeyeceğinin altını çizdi. Haniyeh, bu kararın, Ortadoğu üzerinde korkutucu dönüşümlerin başlangıç vakti olacağı ifadesinde bulundu. Haniyeh, hem Filistin hem de tüm İslam âlemine açılmış bir savaş olarak nitelendirdiklerini belirtti.

Google Çoktan Adım Attı Bile

Amerika Başkanının kararının hemen peşinden, Google ilk adımı çoktan attı. İsrail devletinin başkenti olarak çoktan Kudüs’ü göstermeye başladı.

Türk Devletinden çok sert açıklamalar geldi. Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; kararın hem uluslararası hukukun hem de Birleşmiş Milletler kararlarının alenen ihlali anlamı taşıdığını vurguladı. Amerika Birleşik Devletleri İdaresinin Kudüs’ü İsrail devletinin başkenti olarak kabulünün sorumsuzca olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, hem endişe ile karşılıyor hem de kınıyoruz, dedi.

Avrupa Ayakta

BM Genel Sekreteri Guterres, Kudüs konusunun, BMGK ve BM Genel Kurul Kararları doğrultusunda ve iki ülkenin karşılıklı diyalogları çerçevesinde çözümlenmesi gereken bir konu şeklinde açıklamada bulundu.

Başta İngiltere ve Almanya olmak üzere Avrupa Devletleri de tepkilerini dile getirdiler. Kararın taraflarınca destek görmediğini ve endişe ile takip ettiklerini belirten açıklamalarda bulundular. Avrupa Devletleri ayrıca elçiliklerini de taşımayacaklarının altını çizdiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir