Haberler, Siyaset

Rusya İle Kudüs Mutabakatı Sağlandı Mı?

Bu sene sekizincisi gerçekleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesinde S-400, Suriye, Kudüs ve iki ülke arası ilişkiler ele alındı.

İçerik Navigasyonu

1.”Karar, Yahudileri Bile Hayal Kırıklığına Uğrattı.”

Putin ile yaptığı görüşme sonunda yaptığı basın açıklamasında Kudüs konusuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs ile ilgili şu görüşleri belirtti: “Bugün değerli dostum Putin’le ikili ilişkilerimizin yanında bölgesel meseleleri de ele ama imkanımız oldu. Ele aldığımız konuların başında elbette Kudüs’le ilgili gelişmeler vardı. ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı tüm dünyada büyük bir infial uyandırdı. Karar Müslümanlarla beraber Hıristiyanları hatta aklıselim sahibi Yahudileri bile hayal kırıklığına uğrattı. Atılan bu sorumsuz adım nedeniyle yaşanan gerginlikler şu anda ortada. Hafta sonu işgal altındaki topraklarda protestolarda İsrailli askerler dört Filistinliyi şehit etti, yüzlerce Filistinli yaralanmış vaziyette. Son aldığım rakam 2 bine yakın. Gazze, İsrail uçakları tarafından bombalandı.”

2. “Vicdan, Ahlak, İlke, Değer Sahibi Hiç Kimse…”

İsrail’in şiddetin insanlıkla bağdaşmadığını belirten Erdoğan, şu ifadelerde bulundu: “İsrail adeta yangına körükle gitmeye devam ediyor. İsrail son süreci Filistinlilere yönelik baskı ve şiddet eylemlerini daha da arttırmak için bir fırsat olarak görüyor. Vicdan, ahlak, ilke, değer sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak iki gün sonra İstanbul’da Olağanüstü İslam Liderleri Zirvesini toplayacağız. Temennim odur ki oradan çok güçlü mesaj vereceğimize inanıyorum.”

3. “Türkiye ile Rusya Arasındaki Bu Yakın İlişki Bölgesel İstikrar Bakımından Önemlidir.”

Kudüs ile birlikte Suriye sorununun da ele alındığını belirten Erdoğan, “Kudüs konusunda Sayın Putin’le benzer yaklaşımlar içinde olduğumuzu gördüm. Bu konuda temaslarımızı sürdürme konusunda mutabık kaldık. Bugün ayrıca Suriye’deki durumu da ele aldık. Soçi’de özellikle ele almış olduğumuz konuların ki Astana zirvesinin adeta devamı mahiyetindeki bu süreci değerlendirme fırsatımız oldu. Bundan sonraki adımımız en kısa zamanda Soçi’de ikinci görüşmemizi, buluşmamızı yapacağız. Siyasi sürecin ilerletilmesi bağlamında ne gibi ilave adımlar atabileceğimizi de istişare ettik. Astana garantörleri olarak Suriye ihtilafına kalıcı siyasi çözüm bulunması amacıyla Cenevre’de yürütülen sürece önemli katkı sağlayacağız. Türkiye ile Rusya arasındaki bu yakın ilişki iki ülkeye sağlamış olduğu karşılıklı fayda kadar bölgesel istikrar bakımından da önemlidir, anlamlıdır. Bu çerçevede yakalamış olduğumuz bu ivmeyi önümüzdeki dönemde de aynen muhafaza etmek niyetindeyiz.” dedi.

4. “S-400 Bu Hafta İçinde…”

Yapılan ziyaretin önemine değinen Cumhurbaşkanı, S-400 füzeleri hakkında şu bilgiyi verdi: “Bu ziyaretin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ama bu arada da ayrıca onu da söyleyeyim. S-400 konusuyla alakalı olarak ilgili arkadaşlarımız gerekli çalışmayı yapmak suretiyle bu hafta içinde bir araya gelip bu işi de neticelendirecektir. Kendilerine başarılar diliyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir