Yaşam, Yemek

Kışın Vazgeçilmezi: Domates Turşusu

Turşu Türk kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Kışlık hazırlık yaparken ilk aklımıza gelen turşu kurmak olur. Sağılık bir yiyecek olması da turşuyu önemli kılan diğer bir özelliği. Grip ve soğuk algınlığında yemekten sonra yarım çay bardağı kadar turşu suyu içmek geleneksel tedavi yöntemlerimiz arasında yer almaktadır. Türkülerimizde, deyimlerimizde bile turşunun izlerini görmek mümkün. Turşunun tarihi de bir hayli eskilere dayanıyor, yemesi keyifli, şifa deposu olan bu yiyeceğin yapılma aşaması oldukça kolay ve keyifli.

İçerik Navigasyonu

Malzemeler

  • 2 kg yeşil domates
  • 2 baş sarımsak
  • Tuz
  • Sirke
  • Su

Turşu Suyunun Hazırlanması

Turşu kurarken dikkat edeceğimiz bir tek nokta vardır ki o da turşuya ekleyeceğimiz sirke ve tuz oranıdır. Genel olarak 1 litre suya 2 yemek kaşığı tuz ve 1 çay bardağı sirke karıştırılarak turşu suyu oluşturulur. Kaliteli bir turşu suyu yaptığınızı anlamak için tuz ve sirkeyi ekledikten sonra suyun içine yıkanmış kabuklu çiğ yumurta atın eğer yumurta suyun üzerine çıkıyor ya da su yüzeyine çok yakın duruyorsa başarmışsınız demektir. Eğer yumurta suyun tabanında ya da tabana yakın bir noktada duruyorsa biraz daha tuz eklemelisiniz. Sirke de turşu kurduğumuz sebzelerin sertliğini kaybetmemesi açısından önemli aynı zamanda anti bakteriyel olduğu için de turşunun ömrünün uzun olmasını sağlıyor.

Hazırlanma süreci

Domatesleri yıkayın, dilerseniz yıkadıktan sonra dilimleyebilirsiniz. Sarımsakların kabuğunu soyun ve taneleyin. Yukarıdaki domates turşu tarifi içindeki önerilere göre turşu suyunu hazırlayın.

Nasıl Yapılır?

Domatesleri ve sarımsakları turşuyu kuracağınız kaba ekleyip üzerine hazırladığınız suyu ilave edin. Tüm sebzelerin suyla örtülmüş olmasına özen gösterin, sebzeler yüzeye çıkmakta ısrarcıysa bir tabak veya iyice yıkanmış bir taş kullanarak suyun altında kalmalarını sağlayabilirsiniz. Ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapattıktan sonra serin ve güneş almayan bir yerde saklayın.

Bekletme Süresi

Domates turşusu tarifi diğer turşulara nazaran daha geç olgunlaştığından dolayı en az bir ay bekletmeniz önerilir. Arada bir kontrol ederek turşunuzun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Hızlı bir olgunlaşma isterseniz içine birkaç adet nohut veya bir dilim ekmek ya da bir miktar şeker de katabilirsiniz

Kaç Kişilik

Domates turşu tarifleri arasında yer alan bu turşudan yaklaşık olarak 30 porsiyon elde edebilirsiniz.

Servis Önerisi

Kurduğunuz turşunun kapağını kapatmadan önce içine çeşitli aromatik bitkiler ekleyebilirsiniz. İşte bunlardan bir kaçı; kereviz, maydanoz ya da asma yaprağı, defne, karanfil tane karabiber, hardal. Hardal ayrıca turşuda oluşabilen beyaz tabakayı da engelliyor.

Kaç Kalori

100 gram yeşil domates turşusu sadece 22 kaloridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir