Haberler, Siyaset

ABD Başkonsolosluğu’ndan Vize Alamayanlar Mağdur Oldu

ABD’nin ani bir kararla aldığı vize uygulaması gündemde büyük sarsıntı yarattı. Özellikle ABD Başkonsolosluğuna vize işlemlerini gerçekleştirmek için giden vatandaşlar içeri alınmadan dönmek zorunda kaldılar. ABD neden vizeleri süresiz alarak askıya aldı? ABD diplomatik misyonu tarafından yapılan açıklamaya göre; ‘ABD hükümetini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin ABD misyonunun tesislerinin güvenliği noktasında endişe yaşanmaktadır. Bu durumdan ötürü göçmen olmayan vize hizmetlerinin durdurulması kararı alınmıştır.’

Vize Randevusundan Geri Döndüler!

Sabahın erken saatlerinde ABD’ye gitmek için vize randevusunda bulunan vatandaşlar randevu için görüşmeye gittiklerinde konsolosluk kapısından içeri alınmadılar. Vatandaşlara sadece, üstünde iletişim bilgilerinin yazılı olduğu kâğıtlar verildi. Kâğıtta yazan bilgilerde ise vatandaşların bilgi almak için sorularını telefonla arayarak veya internet üzerinden ileterek yöneltebileceği belirtilmekte. Bursa’dan vize randevusu için gelen bir vatandaş yaptığı açıklamada; sabah saat 8.30’da vize randevusu olduğunu ve başkonsolosluğa gittiğinde randevunun iptal olduğunu söylediklerini, verilen numarayı birçok kez aradığı halde bilgi alamadığını beyan etti. Ve işlemlerini yapamadığını için Bursa’ya geri döneceğini söyledi.

Randevu Saatini Bekleyen Vatandaşlar Kaygılı  

Vize randevusu için bekleyen Aynur adındaki vatandaş kafede oturarak bir mesaj, haber beklediğini ve randevusunun iptal olduğuna veya ertelendiğine dair bir bilgi gelmediğini söyledi. Bir ihtimal haber gelir düşüncesi ile şansını denemek istediğini belirtti. Ayrıca birçok mağdur olduğunu belirten vatandaş bulunuyor. Mağdur olan vatandaşlardan Ali Güney; daha önce 4 Ekim tarihinde randevu aldığını fakat güvenlik gerekçesi ile 10 Ekim saat 09.00’a ertelendiğini belirtti. Güvenliğe geldiğinde kendilerine hiçbir şekilde bilgi verilmediğini, belgelerde yer alan numaralardan kimseye ulaşamadıklarını söyledi. Çalıştığı yerden izin alarak geldiğini ve bir daha izin alamayacağını bu nedenle beklediğini açıkladı. Randevusu olan diğer vatandaşlar ise başkonsolosluk etrafında büyük bir umutla bekliyorlar.

Cumhurbaşkanı Vize Kararına Nasıl Tepki Verdi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD aldığı vize kararı hakkında ‘çok üzüntü verici bir olay olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti Devletini bir kabile devleti olmadığını yönünde açıklama yaptı. Ayrıca Dışişleri bakanlığı vize hakkında yetkililerinin olayı duydukları anda cumhurbaşkanı ile irtibata geçtiklerini ve mütekabiliyet esasına dayalı olarak ABD Başkonsolosluğunun yayınladığı metnin aynısını Amerika’da bulunan Büyükelçinin yayınladığı belirtildi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir