Haberler, Siyaset

ABD Ve Türkiye Arasındaki Krizin Görünmeyen Yüzü

Bazı kaynaklara göre bu krizin sebebinin Ankara’nın ABD ile dış ilişkileri etkileyecek politikalar belirlemesi iken resmi kaynaklara göre bu durum daha farklı bir hal almakta. ABD Başkanı Donald Trump yönetimi tarafından askıya alınan vize kararının ardında gözaltına alınmaların dışında farklı sebepler olduğu düşünülüyor. Bu kararın Trump’ın onayından geçtiği ve sebep olarak; Venezuela Başkanının Trumpla görüşme yapmak istemediği ve Başkanın Ankara’da misafir edilmesi ayrıca Ankara’dan İran’a giden Türkiye Cumhurbaşkanlığı heyetinin yaptığı ziyaretten kaynaklandığı belirtilmekte. ABD’nin vizeleri askıyı aldığı haberi alındığı halde ABD dışişleri bakanlı görüşme yapmak isteyen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile 3 gün görüşme yapılmadığı belirtildi.

abd-vize-krizi-3.jpg

New York’ta Kurulan Yakın İlişki Sonrası Ne Oldu?  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 hafta önce New York’ta görüşme yaptığı Trump; Türkiye ile şuanda birbirimize çok yakınız açıklaması yapmıştı. Fakat bu görüşmeden sonra Trump yönetiminin ilişkilerini durdurduğu Venezuela Ve İran ile yapılan görüşme ve ziyaret Trump yönetimini pek hoşnut etmediği görüldü. Vize kararının alındığı vakitlerde Trump’ın Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı ile yaptığı görüşme yemeğinde Türkiye, İran ve Kuzey Kore hakkında konuşma yaptığı belirtildi.

trump-vize-karari.jpg

Vize Kararının Verilmesinde Kimler Etkili Oldu?

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’ndaki çalışanı hakkında verilen gözaltı kararı sonrası, çıkarılan vize kararının ardında Beyaz Saraydaki Ulusal Güvenlik Konseyinin büyük rol aldığı belirtiliyor. Alınan bilgilere göre vizelerin askıya alınması kararını Ulusal Güvenlik ekibi ve Dışişleri koordinasyonu tarafından hazırlanmış. Gözaltına alınan Başkonsolosluk çalışanı Metin Topuz dışında farklı bir isminde FETÖ soruşturması kapmasında ifadeye çağrılması olayın fitilini ateşleyen unsurlardan biri oldu. ABD bu konuda personelleri ile alakalı hukuki sürecin esnek bir şekilde işlemesini temenni ediyor. Ve Ankara’dan iki taraf arasındaki güvenin yeniden kazanılması için bir adım bekliyor. Fakat Türkiye Hükümeti her şeyin mütekabiliyet esasına dayalı olarak ve alınan gözaltı kararlarının hukuk çerçevesinde işlediği yönündeki tavrını bozmuyor.

  1. Sizce ABD İle İlişkilerimiz Düzelir Mi?

    1. Düzelmez, ABD hiç dostumuz olmadı, olmayacak da
    2. Düzelmez, ABD'ye taviz vermemeliyiz
    3. Bir an önce düzelmesi gerekiyor
    4. Düzelecektir, zaten uzun sürmesi iki ülkenin de işine gelmez
    0 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir