Dünya, Sizce

ABD’den Barzani’ye: Referandum Tercihi Riskli Bir Yol

Amerika Birleşik Devletleri DEAŞ ile Mücadele Koalisyonu Temsilcisi McGurk, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından yapılması planlanan referandumun ertelenmesi adına sunulmuş olan alternatif seçeneklerin, IKBY tarafından değerlendirilmesi ve olumlu bir cevap verilmesi isteğinde bulunarak, aksi takdirde bunun çok riskli bir yol olacağının altını çizdi..

mesut-barzani-deas.jpg

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile DEAŞ ile Mücadele Koordinasyon Merkezinde toplantı yapan McGurk, bu toplantı ile ilgili çok önemli bilgiler aktardı. Yaptığı açıklamalarda, IKBY Başkanı Barzani ile beraber yapmış oldukları görüşmenin büyük bir önem taşıdığını ve bölgesel tarihe yön verecek bir görüşme olduğunun altını çizdi.

mesut-barzani-kimdir.jpg

McGurk’un aktardığı önemli bilgilere göre, Barzani ile yapılan görüşmelere Birleşmiş Milletler(BM) Irak Temsilcisi olan Jan Kubis ile İngiltere’nin Bağdat Büyükelçisi olan Fran Baker da katılmıştır. Toplantı süresince bölgeye dair birçok sorunun ele alınıp incelendiğini aktaran McGurk, IKBY tarafından 25 Eylül tarihinde yapılması planlanmış olan bağımsızlık referandumu konusunun da masaya yatırıldığını ve bu konunun çok büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Amerika Birleşik Devletleri olarak referanduma karşı takındıkları tavrın net olduğunu ve bu tavırlarının değişmeyeceğinin bir kez daha üstünü çizen McGurk, böylesine belirsiz bir süreçte gerçekleşecek olan bu referanduma ABD ile birlikte bütün uluslararası koalisyonun destek vermeyeceğini aktardı.

Toplantıda özellikle, gerçekleşmesi planlanan bu referandumun ertelenmesi adına sunmuş oldukları alternatif çözümlerin olumlu bir bakış açısıyla değerlendirilmesi gerektiğinin üzerinde durduklarını belirten McGurk, bu alternatifler için Bağdat ve Erbil’i çok önemli ve ciddi bir diyaloğa teşvik ettiklerini açıkladı.

mesut-barzani-haberleri.jpg

Ayrıca McGurk, Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani’ye hangi alternatif çözümlerin sunulduğu hakkında bilgi almak isteyen gazetecilere, sahip olduğu diplomatik pozisyonun getirdiği sorumluluklardan dolayı bilgi veremeyeceğini söyledi.

IKBY tarafından 25 Eylül tarihinde yapılacak olan referandumun ne bir yasal dayanağı, ne de bir uluslar arası desteğinin olmadığını açıkça belirten McGurk, yasal referandumlarda gözlemcilerin ve Birleşmiş Milletlerin bulunmasının zorunlu olduğunu ancak bu referandum da bu koşulların sağlanmasının çok güç olduğunu aktardı. Bu koşulların sağlanamaması durumunda da referandumun hiçbir yasal geçerliliğinin olmadığını da ifade etti. Bu yüzden IKBY’nin bu tercihinin bölge çıkarları açısından oldukça riskli bir yol olduğunu bir kez daha belirtti.

  1. Peki, sizce IKBY bu uyarılara uyup bölge çıkarlarına göre mi hareket etmeli? Yoksa bağımsızlık adına yapacağı referanduma gitmeli mi?

    1. Evet. Bağımsızlık her zaman önce gelir.
    2. Hayır. Bölge çıkarları geneli kapsadığı için önce bölge halkları düşünülmelidir.
    3. Sonuç olarak ABD ne karar verirse o olur.
    4. Ortadoğu ile ilgilenmiyorum.
    2 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir