Siyaset

AB’den Türkiye İçin Şok Karar: Mali Yardım Kesintisi Kapıda!

Alınan bilgilere göre, Almanya Türkiye’ye yönelik baskılarını arttırmayı planlıyor. Bunun için Türkiye’ye yapılan mali yardımlarda kesintiye gidileceği açıklandı. Bu mali kesintiler ise yüz milyonlarca euro miktarında olacak. 

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gerilmesi sonucunda Almanya Türkiye üzerindeki baskısını arttırmak adına ekonomik önlemler almayı planlıyor. Bu planı doğrultusunda Avrupa Birliği içerisinde de girişimlere başlamış bulunmakta. DW Türkçe tarafından edinilen bilgilere göre Avrupa Birliği, Almanya’nın bu girişimlerini sonuçsuz bırakmayarak Türkiye’ye yaptığı mali desteklerde kesintiye gitme yolunda olduğu söyleniyor.

erdogan-son-dakika-1.jpg

Diplomatik kaynakların verdiği bilgilere göre, Avrupa Birliği Türkiye’ye 2014 ile 2020 yılları arasında büyük bir miktar yardımda bulunacaktı. Fakat Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin giderek gerilmesi ve kopma noktasına gelmiş olması yüzünden Avrupa Birliği bu yardımda kesintiler yapmaya hazırlanıyor. Kesinti olmadan bulunacakları yardımın miktarı dört milyar dört yüz elli milyon euro idi. Fakat kesintiler sonucunda bu miktarı büyük oranda azalması düşünülüyor.

angela-merkel-haberleri.jpg

Almanya’nın Avrupa Birliği’ne kesinti talebinde bulunmasının en önemli nedenlerinden biri ise Türkiye tarafından tutuklanan Alman vatandaşlarıdır. Aralarında insan hakları aktivistleri ve gazetecilerin bulunduğu çok sayıda Alman vatandaşı Türkiye tarafından tutuklanmıştı. Bu yüzden Almanya ile Türkiye arasındaki ipler gerilmeye başlamıştı. Bunun sonucunda da Almanya, Avrupa Birliği’nden yapılan mali yardımların gözden geçirilmesini ve belirli bir limit konulması talebinden bulundu.

Avrupa Birliği Türkiye’ye bu mali yardımları, Türkiye’nin Avrupa Birliği standartlarına uyması, yargı bağımsızlığını sağlaması, basın özgürlüğünü desteklemesi ve hukuk devleti yolunda ilerlemesi adına yapmayı planlıyordu. Fakat diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre Avrupa Birliği, Türkiye’nin bu yolda ilerlemediğini ve bunun sonucunda da bu mali yardımların verilemeyeceği kanısında.

Avrupa Birliği’nin mali desteğindeki kesintilerin gerçekleşmesine neden olabilecek başka bir durum ise Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin kesilmesidir. Fakat bu durumu Almanya ve Avrupa Birliği de istemiyor. Almanya, Türkiye’nin insan haklarına değer vermesini, iyi bir hukuk devleti olmasını, basın özgürlüğünü desteklemesini ve demokratik bir devlet olma yolunda ilerlemesini istiyor. Atılacak olan adımların da bu yönde olmasını istiyor. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki bağların kopmamasını ve Türkiye’nin istenilen pozitif amaçlar doğrultusunda ilerlemesinden yana olduklarını belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir