Dünya

Almanya’da İlk Sonuçlar Belli Oldu! Merkez bu kez…

Sandık çıkış anketine göre Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 32,8 oy aldı. Merkel bu sonuçla 4. kez üst üste seçimi kazandı. Bu sonuçlarla birlikte aşırı sağcı parti AFD yüzde 13.2 oyla ilk kez meclise girdi.

merkel-kazandi.jpg

AA‘da yer alan, Almanya’da yaklaşık 61,5 milyon seçmenin oy kullandığı genel seçimlerde oy kullanma işlemi dün yerel saat ile 18.00’de sona erdi.

  • Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) oy oranı yüzde 32,8. Bu oran partinin 1949 sonrası elde ettiği ikinci kötü sonuç.
  • Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oy oranı yüzde 20,7 oldu, parti tarihinin en kötü sonucunu aldı.
  • Sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 13,2 oy oranı alarak Federal Meclis’e girmeyi başardı; AfD Federal Meclis’teki en büyük üçüncü parti oldu.
  • Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 10,4 oy oranına ulaşarak Federal Meclis’te yeniden temsil edilmeye hak kazandı.
  • Yeşiller’in oy oranı yüzde 9,1; Sol Parti’nin oy oranı ise yüzde 9 oldu.
  • Hristiyan Birlik partilerinin muhtemen koalisyon ortakları Yeşiller ve Hür Demokratlar oldu.
  • Merkel‘in Liberaller ve Yeşiller ile koalisyon kurması durumunda, Türkiye kökenli Cem Özdemir’in Almanya Dışişleri Bakanı olabileceği de konuşulanlar arasında.

almanya-merkel-secim-sonuclari.jpg

Aşırı Sağcı Parti Meclise Girdi

4 yıl önce yapılan genel seçimlerde yüzde 5’lik baraja takılan aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) ve Hür Demokrat Parti’nin oy oranlarını önemli ölçüde artırarak bu kez meclise girdiği görülüyor. Sandık çıkış anketlere göre, AfD yüzde 13,2 ile üçüncü olarak ilk kez mecliste yer alacak. FDP de yüzde 10,4 ile dördüncü parti olacak ve yeniden meclise girecek.

Seçimlere katılım oranının yüzde 75 olduğu açıklandı. ARD’nin sandık çıkış anketlerine göre Almanya Federal Meclisi’nde milletvekili dağılımı ise şu şekilde: CDU ve CSU 216, SPD 133, AfD 89, FDP 70, Yeşiller 63, Sol Pati 60.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir