Dünya, Haberler

Amerikan Gazetesinden Müthiş İddia: Pentagon’un Suriye Planları

Amerika Birleşik Devletlerinde yayınlanan ünlü Washington Post Gazetesi “IŞİD’in yenilmesine rağmen ABD’nin Suriye’de kalmaya devam edeceği” iddiasında bulundu. Gazetenin yayınladğı haberde; Pentagon’un Suriye’nin kuzey bölgesinde konuşlandırdığı askerleriyle bir taraftan terör örgütüne destek verirken,  diğer taraftan aynı zamanda bölgeye tırlar dolusu silah sevkiyatı yaptığını belirtererek, ABD’nin bu bölgeden hemen çekilmeye niyeti olmadığını ileri sürdü.

Gazete, IŞİD’in bertaraf edilmesinin an meselesi olduğunu ne varki Pentagon’un Suriye’de kalma konusundaki planlarını koruyarak orada varlığını sürdüreceğini yazdı.

Suriye Demokratik Güçlerine ABD Desteği Sürecek

Washington Post Gazetesi, Amerika Birleştik Devletleri’nin PKK’nın Suriye kolu olan YPG’lilerin büyük çoğunluğunu oluşturduğu Suriye Demkoratik Güçlerine (SDF) verdiği desteği devam ettireceğini belirterek İŞİD’in etkinliğinin azalmış olması ve yenilmesine rağmen ABD’nin bu bölgedeki varlığını sürdürmeye niyeti olduğunu belirtti.

Liz Sly ile Karen DeYoung adlı gazetecilerin hazırladığı haberde ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde bölgesel bir yönetim kurma niyetinde olduğunu ve bunu da YPG unsurlarıyla hayata geçirmek istendiğinin altı çizildi. Haberde ayrıca,  IŞID ile varolan savaşın hiç bitmeyeceği bahanesini öne sürecek olan Pentagon[EO1] ’un, “bölgesel yerel yönetim” adı altında Suriye kuzeyindeki varlığını devam ettireceği de belirtildi.

Gazeteye beyanat veren ABD’li yetkililer ise Suriye sorununun tartışılacağı Cenevre Zirvesi’nde, Washington’un  Suriye Demokratik Güçleri (SDF) üzerinden Suriye Başkanı Beşar Esad’a baskı kurmaya çalışacağını ihtimali üzerinde duruyor.

 ABD Savunma Bakanı: İyi Şanslar Dileyip, Gitmeyiz

Suriye’deki iç savaş 7 yılını doldururken, yapılan son dönem harekatlarıyla IŞID’in varlığı neredeyse bitme noktasına geldi. Suriye’deki  son tabloda terör örgütü IŞİD’in kökü kazındı. Artık, kuzeyde önemli bir bölgeyi ABD’nin desteğiyle  YPG kontrol ediyor, başta içinde en büyük vilayetlerden olan İdlib’in olduğu ülkenin diğer bir kısmı muhalif Heyet Tahrir Şam örgütü ile diğer bir kısmı da Beşar Esad yönetiminde bulunuyor.

Beşar Esad yönetiminin hala kontrolü sürdüyor olmasında, Rusya’nın müdahil olarak 2015 yılı sonbaharında bölgeye gelmesinin ve İran’ın yüzlerce milisini bölgeye göndermesinin rolü çok büyük. Bu durum Şam rejimi için kurtarıcı bir nitelik taşırken iç savaşın seyrini de değiştiren bir durum oldu.

ABD’nin bölgedeki varlığı ise, güney Suriye’de bulunan ABD üslerine rağmen çoğunluk olarak Suriye’nin kuzeyinde yer almakta ve açıklamalarda verilen rakamlardan çok daha fazla asker gücünün bu bölgede bulunduğu tahmin edilmekte.  Yine Washington Post’un haberine göre resmi olarak açıklanan 503 askerin yanısıra ABD’nin bölgede onlarca özel harekat, topçu ve hava kontrol personeli bulunmakta.

ABD Savunma Bakanı olan James Mattis’de, önceki haftalarda, “askeri savaşını bitmesini takiben iyi şanşlar dileyip bölgeden çekilmeyeceklerini belirterek, Suriye’de kalanlara giderken “İyi şanslar” dileyip çekip gidemeyeceklerinine dair imada bulunmuştu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir