Gündem, Haberler

Ankara’da Tek Gündem: Zarrab’ın Gitmesine Kim Göz Yumdu?

AK Parti kulislerinde tüm dikkatler Amerika’da görülen Reza Zarrab duruşmasında. AK Partililer, Zarrab ve davanın alacağı pozisyona kitlendi.

Dava ile ilgili bilgilerin büyük bir kısmı, Amerika’da yer alan avukat çevrelerinden alınıyor. AK Parti  yetkililerine göre, Reza Zarrab davası İran ve Türkiye siyasetini “köşeye sıkıştırmak” için koz olarak kullanılacak. Kurmaylar arasında, “Zarrab’ın güvenli bir ortamda tutulmasını sağlamayan, Türkiye’den gitmesine göz yuman” istihbarat yetkililerinin sorumluluğu da tartışılıyor.

Edinilen son bilgiye göre, AK Partili kurmaylar, Zarrab olayını iki bölüm olarak ele alıyorlar. İran ile yapılan ticari ilişkinin ambargoyu yok saymak olmadığı, böyle bir suç tanımının Türkiye’de bulunmadığı, Zarrab’ın bu süre zarfında sebep olduğu suiistimallerin de Amerika yargısının konusu yapılamayacağı konuşuluyor. AK Partili yetkililer, daha çok Amerika’daki davanın siyasi neticelerine ilişkin yorumlarda bulunuyorlar.

Davanın Neticesi

Kulislerde, Reza Zarrab’ın itirafçı olarak değil, savcılık tanığı sıfatıyla dinleneceği, bu olayın da sadece İran değil, Türkiye siyasetini de zora sokmak için düzenlenmiş bir oyun olduğu dile getiriliyor.

Halk Bank Genel Müdür Eski Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın anlaşma yolunu tercih etmesi adına avukatlarının kendisine telkinde bulunduğu iddia ediliyor.

Bu dava neticesinde, beş bankanın ceza alabileceği ve milletlerarası işlem yapmaları yasaklanabileceği konuşuluyor.

AK Parti kulislerinde, Zarrab’ın Türkiye’de cezaevinden çıkışının ardından Amerika’ya gidişinin göz ardı edilmesi de ayrı bir ihmal konusu olarak değerlendiriliyor. Reza Zarrab’ın Amerika’ya gidişinin plan çerçevesinde gerçekleştirildiği, Türkiye’de kalırsa İran ajanlarınca öldürüleceği korkusu yüzünden, istihbarat yetkililerinin Zarrab’ı güvenli bir yerde saklamak yerine, Amerika’ya gidişine engel olmamalarının da bir zayıflık göstergesi olduğu söyleniyor.

Zarrab’ın yakınlarının girişimi

Bu esnada Reza Zarrab’ın yakınlarının, Amerika’ya gidiş süreci hakkında bir malumatlarının olmadığını Cumhurbaşkanlığı’na söyledikleri ve Türkiye’deki siyasi idarenin zor durumda kalması adına bu tavrı takınabileceğine dair bilgi paylaşımında bulundukları öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığı kurmaylarıysa “çarpıtma gayretlerine rağmen, günün hükümetini zor durumda bırakacak hiçbir durum ve ilişkinin söz konusu olmadığını” söylüyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir