Yaşam, Yemek

Aşure Yapacaklar Bu Yazıya Mutlaka Göz Atın!

Bir rivayete göre ise Hz.Nuh‘un yaşadığı büyük tufandan sonra geminin ambarında bulunan yiyecek malzemelerini birleştirerek tatlı bir çorba olan aşureyi yapmışlardır.
Sadece Müslümanlara has bir gelenek olmamakla birlikte, Hristiyanlar ve Yahudiler için de aşure ayı kutsal kabul edilmekle beraber başka isimlerle ve başka niyetlerle de olsa kutlanmaktadır. Ama bereketin, dayanışmanın sembolü haline gelen aşureyi, bol bol yapıp dağıtma adeti hiçbir yerde değişmemiştir.
Gelelim faydalarını saymakla bitiremediğimiz aşurenin püf noktalarına…

asure-nasil-yapilir.jpg

Leziz bir aşure için nelere dikkat etmeliyiz?

Aşurenin standart bir tarifi olmamakla birlikte içine katılan malzemeler tercih meselesidir fakat belli başlı bakliyatların, çok sayıda kuru yemişin ve belirli meyvelerin aşure tarafından kabul edildiği gerçeği vardır. Bu olmazsa olmaz malzemeler ise; buğday, nohut ve kuru fasulyedir. Toz şeker, kuru üzüm, kuru kayısı ise bunların ardından gelir..
Öncelikle demirbaş bakliyatlarımızdan olan buğday, nohut ve kuru fasulyeyi bir gün önceden suda bekletmemiz gerekir. Bu sayede pişirme sürecimiz azalır ve daha lezzetli bir sonuç elde ederiz.
Ardından buğday dışında, kuru fasulye ve nohutumuzun aşurenin içinde daha kolay pişmesi, diri kalmaması aynı zamanda gaz problemi yaratmaması için yumuşayana kadar haşlıyoruz.

asure-yapilisi.jpg

Bakliyatlarımızı haşlayıp süzdükten sonra meyvelerimizi, haşlanmış malzemelerimiz içine ekliyoruz. Bu arada dikkat etmemiz gereken bir diğer püf nokta ise nohutu ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlamamız gerektiği. Çünkü biri erken pişerken diğeri geç pişebilir.

Buğdayımızı, nohutumuzu, fasulyemizi ve ardından isteğe bağlı olan meyvelerimizi kattıktan sonra ağır ağır pişirmek üzere şekeri ilave ederiz. Piştikten sonra ocaktan almaya yakın ise yine isteğe bağlı gül suyu ilave edilir. Gül suyunu başında değil de pişmeye yakın koymamızın nedeni ise gül suyunun da malzemelerle birlikte pişecek olması ve tadının acılaşma ihtimalidir.
Aşurenizin renginin daha beyaz olmasını istiyor iseniz bir miktar yıkanmış pirinç ve süt koymanızı tavsiye ederiz.
İsteğe bağlı olan diğer malzemelerimiz ise ceviz ve yer fıstığı. Bu malzemeleri de katmak istiyorsanız tavsiyemiz, piştikten sonra üzerine ilave etmeniz. Kaynama esnasında aşureye eklediğiniz ceviz ve yer fıstıkları tadını bir parça acılaştırırken rengini de kahverengiye yaklaştırıyor.

asure-yapma-puf-noktalar.jpg

Aşuremizi Nasıl Süsleyelim?

Bu aşamada belirli bir standart bulunmamakta. Fakat olmazsa olmaz diye kabul ettiğimiz, aşuremizin görüntüsünü renklendirirken aynı zamanda ağzımızda bıraktığı ekşi tadı ile keyif veren, bereketin sembolü olan nar süslemede tercih edilebilir.
Yine içine kattığımız kuru ya da yaş meyveleri küp küp doğrayıp süslemede kullanabilirsiniz. Eğer çok tatlı olur derseniz; fındık, ceviz ve fıstığı bol tutabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir