Dünya, Haberler

Avrupa’da Bağımsızlık Mücadelesi Zincir Oluşturur Mu?

 Bu referandum sonucunda Katalonya Yönetimi Lideri Carles Puigdemont yaptığı açıklamada bağımsızlık ilan etme hakları olduğunu öne sürdü. Yapılan bağımsızlık referandumu Madrid ile Katalonya arasında yüksek gerilime sebep oldu. Katalonya’da ortaya çıkması muhtemel bir bağımsızlığın diğer Avrupa ülkelerine örnek teşkil etmesi yönünde endişe ediliyor.  Barcelona ile Madrid arasında ki tansiyonun yükselmesine; İspanya anayasa mahkemesinin Katalonya parlamento toplantısını askıya alması sebep oldu. Katalonya yönetiminin dış işlerinden sorumlu Raul Romeva, parlamentonun toplanarak bağımsızlığı görüşeceğini açıkladı.

katalonya-bagimsizlik.jpg

Avrupa Birliği Katalonya’nın Bağımsızlık Girişimine Nasıl Bakıyor?    

Avrupa Birliği Katalonya’nın bağımsızlık girişiminde bulunacağını pek düşünmese de yine de gerçekleşmesi muhtemel bir durumdu. Fakat Katalonya’nın bağımsızlık girişimi engellenmezse diğer Avrupa ülkelerinde buna benzer durumların gerçekleşme ihtimalini göze almaları gerekir. Bağımsızlık mücadelesinde Avrupa’da sorun yarattığı tespit edilen bölgeler; Bask Bölgesi, İskoçya, Padanya ve Korsika’dır. Bask bölgesi İspanyada diktatörlüğün hüküm sürdüğü zamanlarda en fazla baskı altında kalan bölge olarak biliniyor. Bu yüzden bağımsızlığı daha fazla desteklemektedir. İskoçya, 2014 yılında aldığı bağımsızlık kararı ile düzenlediği referandumu kaybetmesiyle ikinci defa referandum düzenlemek istemesi kaçınılmaz oluyor. Padanya bölgesi, son zamanlarda verdiği bağımsızlık mücadelesi giderek artmaktadır.  

katalonya-bagimsiz-oldu-mu.jpg

Katalonya’da En son Neler Oldu?        

İspanya anayasa mahkemesinin askıya aldığı parlamento toplantısının salı günü gerçekleşeceği bildirildi. Bağımsızlık mücadelesinin sokaklara taşması ile ispanya polisinin gösterdiği sert tavır için özür dilendi. Katalonya valisi bu konuda yaptığı kısa açıklamada hata yapıldığını ve özür dilediğini duyurdu. İngiliz ulusal gazetesinin yaptığı habere göre; Madrid’in Katalonya’ya 20 araçlık asker gönderdiğini duyurdu. Katalonya’da görev yapan emniyet şefi Josep Lluis Trapero’un Madrid ulusal mahkemesinde devlete karşı geldiği gerekçesiyle yargılandığı belirtildi.

  1. Sizce Katalonya Bağımsızlığı Kabul Edilmeli Mi?

    1. Önemli olan Katalonya halkının ne istediğidir
    2. Bu bağımsızlık kötü örnek olur ve Avrupa içindeki kargaşa bize de yansır
    3. Eğer demokrasiden söz ediliyorsa referanduma saygı gösterilmeli
    4. Bu konuda bir şey düşünmüyorum  
    1 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir