Kültür, Sinema

Ayla Şoku! Festivalden Çekildi…

Gösterime girmeden önce hikayesiyle ilgi çeken, Türkiye’de gösterime girmesiyle birlikte pek çok kişi tarafından beğenilen ve Türkiye’nin Oscar adayı olarak gösterilen Ayla filmi bu sefer bir kriz ile gündemde. Filmin yapımcısı Mustafa Uslu aldığı ani bir kararla filmi Frankurt Türk Film festivalinden çekti. Bu karar sonrası tepkiler oluşurken her iki taraf da birbirini suçladı.

Festival Açılışı Geniş Katılımla Gerçekleşti

Frankurt Film Festivali bu sene yoğun katılımlı bir açılışla başladı. Frankurt Başkonsolosu ve Hessen eyaleti bilim bakanının da katıldığı açılışta pek çok yönetmen ve oyuncu bulunurken eyalet meclisinin Türk milletvekilleri de açılışa katıldı. Festivalin açılışı için seçilen Ayla isimli film ise oynatılamadı.

Festival Başkanı Açıklama Yaptı

Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı açılışta açıklama yaparken açılış filmi olan Ayla’nın yapımcısı Mustafa Uslu’nun kendisini aradığını ve filmin festivalde gösterilmesini istemediğini söyledi. Bu telefon konuşmasından sonra yoğun çaba gösteren festival yetkilileri ve ilgili bakanlığın Sinema Dairesi Başkanlığı’nın aracılığı da yapımcının kararını değiştiremedi. Sıtkı açıklamalarında son dakika yapılan bu değişikliğin ahlaki olmadığını söylerken yapılanın sinema sanatına ilgi duyan kişilere büyük bir saygısızlık olduğunu açıklamalarına ekledi. Ayla filmi gösterilmeyince yaşananlara tepki gösteren seyircilerin bir kısmı sinemadan ayrılarak protesto gerçekleştirdi.

Yapımcı Suskunluğunu Bozdu

Yaşanan süreçte tepkilerin artması üzerine Ayla’nın yapımcısı Mustafa Uslu açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Ayla filmi ile ilgili yaşanan sıkıntının filmin gösterim tarihiyle ilgili olduğu belirtildi. Uslu yaptığı açıklamada Ayla filminin açılış filmi değil kapanış filmi olmasını istediğini belirtirken bu durumdan festival komitesinin haberi olduğunu fakat bütün ısrarlara rağmen komitenin açılış filmi fikrinden vazgeçmediğini ifade etti. Ayla filminin 7 Aralık’ta Avrupa ve Asya’da gösterime gireceği belirten Uslu gişenin zarar görmemesi ve filmin gösterim hakkının korunması istendiği için kapanış filmi isteğinde bulunduklarını fakat komitenin fikrini değiştirmediğini söyledi. Talebin yerine getirilmemesi sonucunda filmi festivalden çekmek zorunda kaldığını belirten Uslu kamuoyunda olumsuz algı oluştuğunu belirtirken bu durumdan dolayı seyircilerden özür diledi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir