Genel

Baba Olmak Mı Babalık Yapmak Mı?

Babalık kavramı biyolojik olarak fetüsün anne rahmine düşüp geliştiği başladığı andan itibaren başlasa da baba olmak annelerin gebelik sürecindeki duygusal gelişimlerinin aksine erkeğin ruhsal dünyasında öyle öyle kolay kolay gerçekleşmiyor. Anneler için durum biraz daha farklıdır. Rahimde günden güne büyüyen bebekle birlikte annelik güdüsü de fizyolojik değişimlerle beraber annenin bilincine ve kalbine işlenmektedir. Babalarda ise bu durum ancak bebek doğduktan sonra tecrübe ederek görülecektir, dahası öğrenilecektir. Yine de hele çocuk bir doğsun da demek yerine erkeklerin ebeveyn olma duygusunu eşleriyle birlikte hissetmeleri gerekir.

İçerik Navigasyonu

Babalık Gebelikle Başlar:

Eşinin hamile olduğunu duyan bir erkek o andan itibaren aklına gelen ilk cümle olan baba oluyorum düşüncesiyle farklı duygular içine girer. Aslında babalık gebelikle birlikte başlamaktadır. Bu süreçte doktor kontrolüne eşlerini yalnız göndermeyip refakat etmelerinde fayda vardır. Çünkü bebeğin anne karnındaki ilk kalp atışı, ay ay gelişimi, cinsiyetinin öğrenilmesi gibi süreçler birlikte yaşandıkça babalık duygusu daha pekişecek ve doğum sonrasına daha hazır ve olgun bir baba görünümü kazanılacaktır.

Kucağa İlk Defa Alınan Bebek ve Babalık Duygusu:

İlk defa baba olanların bilebileceği “anlatılmaz yaşanır” denen o duygu babalığın en tatlı anlarındandır. Kucağına aldığı bebekle birlikte erkek “ben şimdi baba mı oldum” düşüncesiyle hayatında artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını da anlamaya başlar.

Babalıkla Gelen Duygu: Sorumluluk

Babalığın getirdiği en önemli değişim, erkeğin dünyasında sorumluluk duygusunun bir kat daha artmasıdır. Çünkü baba, yetiştirilmesi gereken bir çocuk sahibi olmuştur ve besleyip büyütmekten; aile terbiyesi vererek topluma kazandırmaya kadar geçen süreçte bir dolu yükümlülükleri olacaktır. Öyle ki hızlı araba kullanmayı seven bir erkeğin baba olduktan sonra artık daha yavaş ve özenli araç kullanması herkesin şahit olabileceği değişimlerdendir.

Babaların Dikkat Etmesi Gerekenler:

  • Zaman ayırmak babanın evladına karşı olan en temel yükümlülüğüdür. Baba çocuğuna zaman ayırmalı ki onun gelişimini anbean takip edebilsin. Bu hem çocuk için hem de anne için olmazsa olmazdır.
  • Güçlü bir iletişim kurarak çocuğun gelişimine katkıda bulunmak baba olmanın koşullarından biridir. En son babalar duyar sözü aslında geleneksel aile kültüründe babaların evlatlarıyla doğru iletişim kurmamasından kaynaklanır. Oysa baba çocuğuyla etkili bir iletişim kurup ona arkadaş gibi yakınlık gösterirse çocuk her türlü sorununu babasıyla daha rahat paylaşma imkanı bulur.
  • Sevgi, illaki sevgi bir evlat yetiştirmenin ön koşullarından biridir. Anne sevgisini çocuk anne karnında almaya başlar ve dünyaya geldikten sonra da bu devam eder. Baba sevgisi ise çocuk için bambaşka dünyalara kapı aralar. Çocuğun özgüveni ve mutlu birey olarak topluma adapte olması için baba sevgisi olmazsa olmazlardandır.
  • Baba Olma, Babalık Yap! Son olarak baba olmanın kolay; babalık yapmanın ise asıl ve en zor olan şey olduğunu ifade etmekte fayda var. Çünkü baba olarak temel görev, çocuğun dünyaya gelmesine vesile olmak değil uyumlu bir birey olarak yetişmesine yardımcı olmaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir