Haberler

Bakan Özhaseki’den Çarpıcı Açıklamalar: İstanbul’da 7 Şiddetinde Deprem…

İçerik Navigasyonu

1. “İki Medeniyet İnşa Etmişiz.”

Şehirleşme konusunun öneminden bahseden Bakan Özhaseki, tarihe de değinerek şu ifadelerde bulundu: “Ülkemiz adeta bir açık hava müzesi gibi. Geriye baktığımızda iki medeniyet inşa etmişiz; Osmanlı ve Selçuklu medeniyeti. Bu medeniyetlerle övünmek bizim hakkımız ama geleceği inşa etme adına da gayret etmek bizim üzerimizde bir görev ve yükümlülük olarak duruyor. Bütün bu çabalar da geleceği inşa etme adına çabalar.”

korkutan-deprem-uyarisi.jpg

2. “İstanbul’da 640 Binden Fazla Kaçak Yapı Var.”

Göç olaylarının neden olduğu kaçak yapılara değinen Özhaseki, “Daha sonra belediyelerde biraz ideolojik tavırla, ‘bırakın yapsınlar, gecekondular oluşsun, yarın öbür gün zaten biz bunları eyleme götürürüz, arka bahçemizden oy alırız’ gibi düşüncelerle varoşlaşmaya doğru adımlar atılmış. İstanbul’da 1950’li yıllarda çok cüzi olan gecekondu sayısı 1994’e gelindiği zaman 640 bin. Bundan daha fazla da kaçak yapı var.” dedi.

olasi-istanbul-depremi-1.jpg

3. “Şehirlerdeki Suç, Ortak Bir Sorumluluktur.”

Kentsel dönüşüm ile ilgili planlamalardan da genel olarak bahseden Çevre ve Şehircilik Bakanı, konuşmasına şöyle devam etti: “Kentsel dönüşümü, 2000’li yıllara kadarki yapılar için yapmak istiyoruz. Bu yapıların hepsi risk oluşturuyor. Geldiğimiz noktada şehirlerimiz için bir tanımlama gerekirse, biraz kimliksiz ve sağlıksız yapılara ulaştığımızı söyleyebiliriz. Bunu bir siyasi kaygı taşımadan söylüyorum. Bu şehirlerdeki suç, ortak bir sorumluluktur. Mimarın sorumluluğu varsa, kaçak yapı için zorlayan vatandaşın sorumluluğu yok mu, buna göz yuman belediyenin sorumluluğu yok mu? Ortak bir sorumluluk var burada. Şimdi çabamız, kentsel dönüşümle sağlıklı ve doğayla iç içe şehirler ortaya koymak.”

4. “İstanbul İçin 7 Şiddetinde Bir Depremin Olacağını Söylüyorlar.”

İstanbul için öngörülen olası deprem ile ilgili çarpıcı açıklamalara da yer veren Bakan Özhaseki, “Bu ülke deprem ülkesi. Bilim adamları, İstanbul’u dünyadaki en ciddi deprem riski altında olan 10 şehirden birisi olarak görüyorlar. Bilim adamları İstanbul’da 2030-2040 arasında büyük bir depremin yaşanacağını, öte taraftan İstanbul için 7 şiddetinde bir depremin olacağını söylüyorlar. Bunların hepsini bilerek bizim bir şeyler yapmamız lazım. İstanbul için, gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gerek TBMM’nin hazırladığı raporlar bizi korkutuyor. Bu iki raporda riskli yapı ve kullanılamayacak hale gelecek konut sayısı 600 bin olarak veriliyor. Ölü sayısını söylemek istemiyorum. Onun için bizim bir an tedbir almamız gerekiyor.” diye konuştu.

  1. Sizce İstanbul’daki Binalar Olası Deprem için Çevre Ve Şehircilik Bakanı’nın Söylediği Kadar Hazırlıksız Mı?

    1. Durum daha vahim bile olabilir
    2. Durum nasıl olursa olsun acil önlem alınmalı
    3. Kentsel dönüşüm ile binalar sağlamlaştırılıyor, korkulan olmayacaktır
    4. Yıllardır deprem olacağı söyleniyor ancak bence korkular boşuna
    1 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir