Ekonomi

Bankaların Teknoloji Rekabeti Dudak Uçuklattı

Dünyanın ilerleyen bu teknoloji fırtınasından elbette bankalar da nasiplendi. Bankaların tüketiciyi çekmek için yapmış olduğu ataklardan birisi de dijitalleşme. Şube ve ATM’den yapılan işlemlerin çoğu hatta tamamına yakını mobil/internet şubelerinden yapılması müşteriye zaman ve hız kazandırmaktadır. Cazip gelen bu etkenler elbette müşterilerin çalışacağı bankaları seçmesinde önemli etken haline gelmekte. Hangi banka daha çok zaman kazandırıyor, hangi bankaya şubeye gitmeden daha çok işlem yapabilirim gibi sorularla müşteriler bankalarını seçmekte günümüzde.

kobi-destek-programi.jpg

Teknolojinin Sihirli Dokunuşu

Önceleri banka seçerken sadece verdiği / aldığı faizoranlarına dikkat edilirken şimdilerde bankaların sunduğu teknolojik hizmetler de göz önünde bulundurulmaktadır. Zaman ve hızın öneminin yüksek olduğu günümüzde bankaların buna nasıl bir katkıda bulunduğu da büyük bir önem arz etmekte. Elbette teknolojinin sunmuş olduğu olanaklardan bankalar da yarar sağlamakta. Çünkü mobil/internet şubeleri maliyet olarak bankaları da mutlu etmekte.31 milyon müşterinin yer aldığı dijital bankacılıkta rekabet kızıştı. Daha fazla tasarruf için dijitale yönelen ve daha fazla pay almak isteyen bankalar yatırımlarını arttırdı. Kredilerin %50’den fazlası dijitalden alınırken, işlemlerin ise %92’si dijitalden gerçekleşti.

ihtiyac-kredisi-cekerken-gerekli-evraklar-1.jpg

Bankanız Sizi Ne Kadar İstiyor?

Bankaların sunmuş olduğu dijital olanaklara bakınca hangisiyle çalışmalıyım sorusunu cevaplamak oldukça güçleşiyor. Örneğin Garanti Bankası milyonlarca müşterisini gözünden tanıyor. Göz tanıma teknolojisini mobil bankacılıkta uygulayan Garanti Bankası; 155 farklı amaç ve 65 farklı konseptle bankacılık işlemlerinin gerçekleştirilebildiği Mobil İşlem Asistanı (MİA)’nın bugüne kadar 6,5 milyonun üzerinde soruya cevap vermiş. Göz Tanıma ile giriş özelliği, hizmete sunulduğu ilk 4 ay içinde, 4 milyon defa kullanıldığını dile getirdi.

ziraat-bankasi-ihtiyac-kredisi-768x371.jpg

Avantajın Getirdiği Dezavantaj

İnternet ortamında bulunan etkileşime açık her bilgi güvende mi peki ? Elbette tamamen güvenli diyemeyiz. Zira bankaların web sayfalarına kaçak yazılın koyan korsanlar hesap bilgilerini ele geçirmekte zorlanmamakta. Ancak gerek bankaların gerekse müşterilerin alacağı önlemler bunun önüne geçmeye yardımcı oluyor. İnternet bankacılığıyla işlem yaparken açılan pencerelerde, güvenlik gibi gerekçelerle bilgisayara ya da cep telefonuna indirilmesi istenen programlar konusunda vatandaşları dikkatli hareket etmeye çağıran uzmanlar, programı yüklemeden önce bankalardan telefonla mutlaka onay alınması gerektiğini bildirdi. Bunun yanında mobil / internet şubelerinden girişlerde kullanılacak şifrelerin güvenlik düzeylerinin yüksek olması gerekmekte. Bankaların güvenlik politiklarından haberdar olan ve bunları uygulayanlar rahat olabilirler ancak tedbiri yine de elden bırakmamakta yarar var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir