Dünya, Haberler

Barzani Cephesinde Neler Oluyor?

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKYB) Başkanı Mesut Barzani, Irak güçleri karşısında yaşanan hezimetin ardından istifa etti. 16 Ekim gecesi Kerkük’e düzenlenen askeri operasyonlar ve 25 eylülde yapılan tartışmalı referandum hakkında konuştu.

“16 Ekim gecesi Kerkük’te meydana gelen büyük bir ihanetti. Kerkük teslim edildi ve zehirli bir hançer hem halkımız hem de peşmergenin sırtına vuruldu. Bu ihanetle referanduma ‘evet’ diyen 3 milyon insanın iradesi zor bir sürece sokuldu ve durum zorlaştı. Bu ihanet olmasaydı durum çok daha farklı olacaktı. Kerkük ve diğer bölgelerin korunması için daha önce çok iyi bir hazırlık yapmıştık çünkü saldırı planı masadaydı. Ancak bu ihanet hem Peşmerge hem de halkın moralini düşürdü ve istenilen savunma yapılamadı.” diye belirtti.

”Referandumu Bahane Edip Saldırmak İstediler”

Irak güçlerinin Kerkük’ün Havice İlçesi’nin kurtarılması operasyonunu bilerek sona bıraktıklarını belirten Barzani, “Kürtlerin haklarını tanıma gibi bir anlayışa sahip değiller. Federalizme de inançları yok. Referandumu sadece bahane edip saldırmak istediler. Bu gelişmelerin hepsi daha önce programlanmıştı.” dedi.

”ABD buna neden sessiz kaldı?”

Peşmerge ile çatışan Haşdi Şabi güçlerinin ABD üretimi silahları olduğunu iddia eden Barzani, “Tuhaf olan şey, ABD’nin terörist ilan ettikleri kişilerin Abraham tanklarına binip Kürtlere saldırmalarına seyirci kalması. Burada bir sorun var. ‘Acaba ABD buna neden sessiz kaldı?” ifadelerini kullandı. Barzani, “Referandum öncesi birçok defa söylemiştim. ‘Bize çok baskıda bulunacaklar.’ Çünkü bağımsızlık bedel ister.” dedi.

Mevcut durumun geçici olduğunun sinyallerini veren Barzani, “Sonuna kadar savaşmaya hazırız. İrademizin kırılmasına izin vermeyip, ölümü tercih edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Mesut Barzani Dönemi Sona Erdi

1 Kasım itibariyle görev süresi dolacak olan (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin, görevine devam etmek istemediği ve görev süresinin uzatılmasını kabul etmeyeceği bildirildi.

Barzani’nin IKBY meclisinde düzenlenen oturuma gönderdiği mektupta “1 Kasım itibarıyla süresi dolan başkanlık görevime devam etmek istemiyorum. Aynı zamanda başkanlık yasasının değiştirilmesi veya süresinin de uzatılmasını kabul etmiyorum. Başkanın yetki ve görevinden kaynaklı yasal boşluğun yaşanmaması için en kısa zamanda tarafların toplanması gerekiyor.” ifadeleri yer aldı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir