Gündem, Haberler

Başbakan Erdoğan,”Afrin hallolacaktır, Afrin’den geri adım atmak yok”

ABD’nin ‘operasyon kısa sürsün’ demesinin ardından çok sert bir şekilde açıklama yapan Erdoğan Fırat Kalkanı Operasyonda olduğu gibi sonuca gidene kadar operasyonun süreceğini söyleyen Erdoğan, şunları dile getirdi: “Afrin hallolacaktır.Afrin’den geri adım atmak yok.Biz bunu Rus dostlarımızla da konuştuk, diğer koalisyon güçleri ile de konuştuk. ABD’yi ikna edemedik. Tüm dünyaya, milletin evinden ilan ediyorum; ülkemizin hiç kimsenin bir karış toprağında gözü yoktur, olmamıştır. savaş matematik değil ki. Afrin operasyonu tıpkı Fırat Kalkanı gibi,hedeflerine ulaştığında sona erecektir.” ifadelerini kullandı.

Beştepe Millet ve Kültür ve Kongre Merkezi’nde Ödül törenine yaptığı konuşmada kürt vatandaşlarımızla bir sorunumuzun olmadığına amacın terör koridorunu yok etmek olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan: “Bugün kahraman güvenlik güçlerinin sınırların içinde ve  dışında yakın tarihin en büyük mücadelelerinden birini yürütüyor. Sınırlarımız boyunca oluşturulmak istenen toprak bütünlüğümüzü alenen tehdit eden terör koridoruna ilk hançeri Fırat Kalkanı ile vurmuştuk.Bazı yazar çizerler, özellikle bizim bu operasyonlarımızı ‘Kürtlere  karşı yapılmış operasyonlar’ olarak ilan edip hedeften saptırma gayreti içine  giriyorlar. Şunu çok açık, net söylüyorum, bizim Kürt vatandaşlarımızla bir  sorunumuz yoktur ve olay Kürt koridoru meselesi de değildir. Olay terör  koridorunu bizim yok etme meselesidir. Böyle bir anlayışı, böyle bir yazıyı yazan  da eğer kalkıp gerçekten bu ülkede az çok mürekkep yalamış, hele hele askerin  içinde de görev almış birileri olursa bu bizi ciddi manada üzer. Dolayısıyla Kürt  koridoru nedir, terör koridoru nedir, bunu ben burada anlatacak değilim. Bunu kendilerinin anlaması lazım.”dedi.

Şehidimizin olduğunu ve bu mücade şehidimizin de gazimizinde olacağına vurgu yapan Erdoğan, bunun bedelini çok ağır ödeyeceklerini ve bu operasyondan geri dönüşün olmadığını savunan Başbakan şunları söyledi: “Şu anda Suriye’nin kuzeyinde bize karşı yönelmiş kaç yıldır devam eden  tacizler var. İşte bugün Hatay’da enerji santralimizin olduğu yere attıkları  havanla bir şehidimiz var. Tabii ki böyle bir mücadele içinde şehidimiz de  gazilerimiz de olacak. Bu karşılıksız da kalmayacak. Bunun bedelini çok çok ağır  ödüyorlar, ödeyecekler. Ama biz bu yoldan geri duramayız. Bu konudaki  kararlılığımız ortadadır.Afrin’den geri adım atmak yok. Biz bunu Rus dostlarımızla da  konuştuk, mutabakatımız var. Diğer koalisyon güçleriyle de konuştuk. Amerika’yla  da konuştuk. Ama biz Amerika’yı bir şeye ikna edemedik. Neydi o? Biz kendilerine  dedik ki ‘Siz DEAŞ terör örgütü ile mücadeleyi niçin bir terör örgütüyle  yapıyorsunuz? Niçin PYD, YPG, PKK gibi terör örgütüyle yapıyorsunuz? Gelin bunu  stratejik ortağınız olan Türkiye’yle beraber yapın. Beraber yapalım, biz buna  varız. Onları bir kenara koyalım, terörü güçlendirmeyelim.’ Dediler ki ‘bizim  generallerimiz bize, Türkiye’nin bu işe tahsis ettiği ekip veya ordu yeterli  değil.’ Dedim ki, ‘Bakın yanlış söylüyorsunuz, sizin generalleriniz size yanlış  söylüyor. Bunları ikili görüşmede de heyetler arası görüşmede de ABD Başkanı  Donald Trump’a söyledim. Fakat dinlemediler.  ‘Siz bilirsiniz.’ dedik. Siz yolunuza, biz yolumuza.  Amerika’nın bu bölgeye zırhlı taşıyıcılardan mühimmata varıncaya kadar  5 bin TIR silah getirdi

Bütün bunlar nereye dağıtıldı? Bu terör örgütlerine dağıtıldı. Bugün Suriye’nin kuzeyinde Amerika’nın 20 kadar üssü var. Bunları bütün halkımın bilmesi lazım.  Kimsenin “Bizim haberimiz yoktu, bilmiyorduk” deme lüksü yok. Şu anda 2 bin kadar kargo uçağıyla ayrıca bu bölgeye silah  taşımıştır. Bütün bunlar söylendiği zaman bir de bize maalesef doğru  konuşmuyorlar. Bunların hepsini biz biliyoruz. Bize bu noktada hiç olmazsa dürüst  davranın. Şu ana kadar, bu dürüstlüğü göremedik. Biz de Rusya’yla yaptığımız  görüşme çerçevesinde şu anda yolumuza devam ediyoruz. Afrin’de Mehmetimiz,  Mehmetçiğimiz görevini ifa ediyor, ifa etmeye de devam edecek.”

 Yaptığı konuşmada dünyaya seslenen Erdoğan kimsenin toprağında ülkenin gözünün olmadığını belirterek amacın milli güvenliği korumak olduğunu dile getirirken şunları sarfetti: “Tüm dünyaya,  milletin evinden ilan ediyorum. Ülkemizin, hiç kimsenin bir karış toprağında gözü  yoktur, olmamıştır.” dedi. Erdoğan, Türkiye’nin bu operasyonlardaki temel  amacının, milli güvenliğinin yanında Suriye’nin toprak bütünlüğü ile Suriye  halkının can ve mal emniyetine de katkıda bulunmak olduğunu vurguladı.

 Herkesin gözü önünde Suriye topraklarının bir kısmı üzerinde, bölgede,  bölge halklarının tarihi, kültürel ve sosyolojik gerçekleriyle uzaktan yakından  ilgisi olmayan bir yapının inşa edilmeye çalışıldığını ifade eden Erdoğan, bu  yapı Türkiye için ne kadar büyük tehditse, Suriye, Irak, İran ve hatta tüm bölge  için de aynı derecede hayati bir tehdit olduğuna işaret etti.

 Erdoğan, Türkiye’de şu anda 3,5 milyon Suriyelinin bulunduğunu  anımsatarak, “Biz diyoruz ki kuzey Suriye’de nasıl Cerablus’ta, Bab’da 2 bin  kilometrekarelik alan kontrolümüzdeyse, Cerablus’a 100 bin insan geri döndüyse,  yerleştiyse, oranın kendi halkı oraya döndüyse, aynısı Afrin’de olacak, aynısı  inşallah İdlib’de de olacak. Bizdeki Suriyeli kardeşlerimiz kendi topraklarına,  kendi vatanlarına, kendi evlerine dönme imkanını da böylece bulacaklar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir