Haberler, Siyaset

Başbakan Yıldırım’ın Görüşmesi Ertelendi

Başbakan Binali Yıldırım’ın ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bugün akşam saatlerinde yapacağı görüşme ertelendi. Başbakanlık yetkilileri, Yıldırım-Pence görüşmesinin Amerikan tarafının talebiyle 9 Kasım’da Beyaz Saray’da yapılacağını duyurdular.

İçerik Navigasyonu

Ertelemenin Perde Arkası

İlk olarak görüşme için 8 Kasım tarihi belirlendi fakat Amerikan tarafı 6 Kasım’da görüşmenin o tarihte yapılamayacağını bildirdi. Nedeni ise Asya gezisinde olan Amerikan Başkan’ı Donald Trump’ın, Yardımcısı Pence’den Texas’ta 26 kişinin ölümüne sebep olan kilise saldırısı için aynı tarihte düzenlenecek olan törende kendisini temsil etmesini istemesiydi.

Karar: Uçak saati erkene alındı

Bunun ardından Başbakan Binali Yıldırım, uçağının hareket saatini daha erken bir zamana alarak Washington programını yeniden ayarladı. Bu sayede, aradaki 8 saat zaman farkı ve 12 saat süren uçak yolculuğu sorun oluşturmadan 7 Kasım akşamı Pence ile görüşme yapılabilecekti.

Görüşme aceleye gelmesin!

Yıldırım’ın uçağı 7 Kasım sabahı Esenboğa Havaalanı’ndan hareket etmeden önce Amerikan tarafı tekrar temas kurdu. Görüşmeyi aceleye getirmek istemediklerini söyleyerek görüşmenin Texas dönüşü yapılıp yapılamayacağını sordular.

Ertelenme talebi insani nedenlere dayandırıldığı için anlayışla karşılayan Başbakan Yıldırım’ın kendisi de görüşmenin rahat bir zaman ve zeminde yapılmasını, aceleye getirilmemesini tercih etti.

Yapılan müzakereler sonucu Yıldırım-Pence görüşmesinin 9 Kasım sabah saatlerinde Beyaz Saray’da yapılması konusunda karara varıldı.

Görüşme konuları önemli!

Yıldırım-Pence görüşmesinde Suriye-PKK meselesi, Fethullah Gülen’in Türkiyeye iadesi ve vize-konsolosluk sıkıntıları gibi pek çok siyasi sorunun görüşülmesi bekleniyor.

Bütün sorunların çözülmesi beklenmese de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki iletişimde sorunlar olduğu durumlarda üst düzey siyasi diyalogunun devamı için Yıldırım-Pence görüşmesi büyük önem taşıyor.

Washington temasları ardından New York’a geçecek olan Başbakan Yıldırım’ın ekonomik ve siyasi görüşmelerinin devam etmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir