Sizce, Yaşam

Bayram Yaklaşıyor! Kurban Fiyatları Ne Olacak?

 2017’nin kurbanlık fiyatları açıklandı. Türkiye Diyanet Vakfı’nın açıklamalarına göre, yurtiçi 850 lira olarak belirlenen kurbanlık fiyatları yurtdışı için 600 lira olarak belirlendi. Peki, vatandaşı bu bayram neler bekliyor?

kurban-fiyatlari-yeni2017.jpg

Yaptığım küçük çaplı araştırmalara göre, şuan canlı hayvanın kilo başına düşen payı 20 ile 28 lira arası oynuyor. Bölgeler arası değişiklik gösterebilir. Yalnız şöyle bir cümle vardır ‘Perşembenin geleceği Çarşambadan belli olur.’ Korkarım bu senede kurban bayramı bazı ailelerin boynu bükük geçeceği bir bayram olacak. Fiyatların yükselmesinin birçok nedeni var. 

Fakat en belirgin olanlardan birisi alım-satım yani komisyoncular. Tecrübelerim doğrultusunda, eskiden pazarlıklar çok uzamazdı ve sonu kahkahayla son bulurdu. Şu an görünen ise alan memnun değil satan memnun değil. Şuna dikkat çekmek isterim burası çok önemli, Çiftçi ve Besici-Toptancı-Vatandaş burada bir üçgen var. Toptancı çiftçiyle pazarlık yapıp toptan olduğu için fiyatı kırdıkça kırıyor. Ve istediği rakama üç aşağı beş yukarı alıyor, pazara geliyor ve çiftçiden sağladığı kar’ın 3 te 2 si kadar fiyat koyuyor, yani kilosu 11-15 liradan aldığı koyunları pazarda 28 liraya kadar çıkartıyor. Buda şu demek oluyor 800 liraya aldığı kurbanlığı 1200-1500 lira arası satıyor. 

kurban-fiyatlari-yeni.jpg

Sadece bir koyun için hesapladım. Bu yaşananları keşif eden çiftçi ve besiciler neden kendimiz satmıyoruz diyerek onlarda piyasaya açılıyor ve aynı fiyatları sürüyor. Hayvan Kompleksindeki birkaç çoban ve toptancıyla görüştüm durum bundan ibaret. Hani ülkemizde küçükbaş yetiştiriciliği azalmıştı hatırlarsınız. Kazanmadığını öğrenen besici farklı para kazanma yollarına girdi ya da göç etti. Geriye azınlık kaldı. Aynı gerekçeler Büyükbaş Yetiştiriciliğini de etkiledi. İnek besiciliği içinde aynı şeyleri söyleyebiliriz. Besici 70-80 kuruşa satıyor. Belli bir aşamadan geçip ambalajlı halde Marketlerde 3,20 liraya reyonlarda yerini alıyor.

kurban-fiyatlari-2017.jpeg

Neyse konuyu fazla dağıtmadan bir tavsiye, gerekirse bayramın ilk gününe kadar bekleyip gidip alın. Fiyatların uçuk derecelerde düşüşe geçeceğini göreceksiniz.

  1. İthal Kurbanlık Tekrar Gündeme Gelecek mi?

İlk kez ithal edilen kurbanlıkları anımsamışsınızdır umarım. Fiyatların düşmesine rağmen çoğu kurbanlık elde kalmıştı. İthal kurbanlıklar hakkında birçok söylentilerde dolanmıştı. Yedikleri yemden sağlık problemlerine kadar. Şuan ki görüşlerime göre ki, öyle bir durumun olmasına 80 milyonluk ülkede, 2017 Kurban Bayramı’ndan itibaren genel bir değerlendirme yapılıp 2018’de kurbanlık ithal edebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir