Anne - Çocuk, Yaşam

Bebeğin Gelişiminde Önemli Faktör Olan Uyku Hakkındaki Merak Edilenler

Bebeğin hangi saaylerinde uyuması gerektiğini belirtmek zordur.Çoğu bebek ilk üç-dört ay boyunca günde 15-20 saat uyur.Ancak ilk haftalarda bebeğin ritmi önceden tahmin edilemeyeceğinden bu ritme alışmak zor olabilir.

Bebekler bu dönemde genellikle emzirmeler arasında 3 veya 4 saat uyur.Ancak buna direnerek, gün boyu uzun süre uyudukları halde,gece boyunca uyanık kalan bebeklerde vardır.

Altı ve yedi aydan itibaren bebeğin sabahları bir kaç saat ve öğleden sonra da bir o kadar uyuması yeterli olabilir.Yine de ritmi belirleyecek olan bebeğin kedisidir.

Bebeğin yorgunluk belirtilerine dikkat etmek ve ona göre davranmak gerekir.Gözlerini ovuşturuyor,esniyor veya huysuzluk yapıyorsa uykusu gelmiş olabilir.Eğer uyutulmazsa,daha sonra hiç uyumayabilir.

Günün son emzirmesimin sessiz,sakin, yoğun ışık ve gürültüden ve elbetteki televizyondan uzak bir yerde yapılması önemlidir.Bu ortam, uykusunun gelmesine yardımcı olacaktır.

Çocuğu belli saatlerde uyumaya alıştırmak için bir düzen uygulamak gerekir.Ancak yatma saati çocuğun ihtiyaçlarına göre ayarlanmalıdır.

Çocuğun uyku istekleri karşısında katı bir tutum takınılmamalıdır.Uyku saatinde uyumayı reddetmesi nedeniyle zor kullamak aksi sonuçlar doğurur.

Bebek Nerede Uyumalı?

Bebeği odalarından çıkarma kararını anne ve baba verecekse de,bir yaş civarı uygun olan zamandır.

Bebeği Nasıl Hazırlamalı?

Günümüzde kullanılıp atılan bezlerle anmelerin işi çok daha kolay,artık muşambalara gerek yok.

Beşiğine koyarken,fazla giysi giydirilmesine gerek yok.Bebeği fazla giydirmek,onu rahatsız etmekten başka işe yaramayacam bir hatadır.

Uyumak İçin Yatış Biçimleri

İlk aylarda bebek farklı pızisyonlarda uyumalı.Her iki yanına (Karnı tok ise özellikle sağ yanına) veya yüz üstüne yatırılmalıdır.Emdiği sütü kusması durumunda boğulma riski nedeniyle ilk aylarda sırtüstü yatırmaktan kaçınmak uygun olur.Bebeği yatırma konusundaki gelenekler ülkeden ülkeye değişmekle birlikte,değişik yatış biçimlerine alıştırmak gerekir.Çünkü her birinin ayrı avantajları vardır.Böylece,hep aynı şekilde yatmaktan başının şeklinin bozulmasını önlemiş olursunuz.

Yan yatış çocuğun,beşiğin veya yatağın kenarına bakmasına imkan verir ve yüzü, yüzüstü yatmaya göre daha rahat eder.Bebebeği bu pozisyonda tutmak için bir havlu veya kumaştan rulo yapıp,boynunun altından sırtına konulabilir.Bu sırtüstü dönmesini engelleyecektir.

Yüzüstü yatış,ani bebek ölümlerini arttırdığı için asla önerilmemektedir. 

Altı veya Yedi aylık olunca,bebek tamamen dönebilir ve beşikte tüm pozisyonları kendi kendine alır hale gelecektir.Artık endişe etmeye gerek  yok, çünkü sırtüstü yatmayı tercih edecektir.

UYKU ZAMANI 

Uyku saatinde bebeğin odasında belirli bir ortam yaratmanın uygun olacağı çok fadalı olacaktır.Aynı saatte yatmaya alıştırmak ve mümkünse,anne babanın yatmadan önce onu görmeye gitmeside önrmlidir.Bu şekilde bebek yavaş yavaş ve sakince dinlenme saatine alışacaktır.

Uyku süresi,bebek artık geceleri emmeye gereksinim duymaz hale gelince aralıksız oniki saate kadar uzayabilir.

1 aylık bebek günde 15 saat uyumalıdır,

3-6 ay 13 saat uyımalıdır,

9-12-18 aylık bebekler 12-13.5 saat uyumalı,

18-2 yaş-3 yaş günde 11 ile 12 saat arası uyumalıdır.

4 yaş: 11 saat 30 dakika uyuması gerekir.

5 yaş: 11 saat uyuması gerekir.

6 yaş: 10 saat 45 dakika

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir