Anne - Çocuk, Yaşam

Bebeklerde Diş Çıkarma ve Bakımı Hakkında Merak Edilenler

Bebeğin süt dişleri aslında anne karnında oluşmuştur. Ancak bu yirmi diş,çene kemiklerinde saklıdır ve altıncı aya doğru damağı patlatarak yavaş yavaş ortaya çıkar.Bütün süt dişleri iki buçuk yaşına kadar tamamlanır.

Kalıcı dişler 6 ile 7 yaş arasında çıkmaya başlarlar ve 18 ve 19 yaşlarında akıl dişlerinin çıksımasıyla tamamlanır.

Çocuk süt dişlerini tamamlayınca,diş doktoruna götürülmelidir.Çünkü bu andan itibaren bozuklukların olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.

Dişlerin Çıkma Ritmi Yaklaşık Olarak Şöyledir;

6. ve 7. aylar arası : Ön alt kesiciler

7. ve 9. aylar arası : Ön üst kesiciler

8. ve 10. aylar arası :Yan alt kesiciler

10. ve 12. aylar arası : Yan üst kesiciler

12. ve 18.aylar arası :İlk öğütücü dişler

18. ve 24 aylar arası:Köpek dişler

24. ve 30. aylar arası :Diğer Öğütücüler

Diş Rahatsızlıkları

Dişlerin çıkması bebekte; tedirginlik,iştahsızlık gibi rahatsızlıklarla birlikte görülür.Çocuk elini sürekli ağzına götürür, diş etlerinde kuiızarma, tükürük salgısında artış gözlenebilir.

Korkmaya gerek yok, herşeyi sakince karşılamak daha iyi sonuç verir.Genel olarak herhangi bir tedavi gerektirmez,ancak ısırması için verilecek uygun bir lastik nesne onu rahatlatabilir.Beslenme konusunda ise zorlayıcı olmamalı ve daha hafif besinler verilmelidir.

Diş Bakı

Bebeğin dişlerinin bakımı aslında hamilelikte başlar.Bu nedenle annenin doğru beslenmesi ve antibiyotik kullanımı ile ilgili önlemler alması gerekir.Böyle durumlarda ,her zaman doktorun tavsiyesi dikkate alınmalıdır.

En ömemli konu dişlerde çürüklere meydan vermemektir.Bunun için çocuğun aldığı besinlere özel önem göstermek gerekiyor.Hepimiz biliyoruzki şeker dişler için zararlıdır ve bu nedenle pasta, şeker gibi tatlıların tüketimini önlemek gerekir.Şekerli besinler dişlerde bakteri plaklarının oluşmasına yol açarak,çürüklere neden olur.

Çocuğu biberonla şekerli gıdalar almaya,emziğini şekerle ıslatmaya alıştırmak kötü bir davranıştır.Sonunda bebek buna kolayca alışacağından diş sağlığı tehlikeye girmiş olur.

Çocuğunu bir an önce diş fırçası kullanmaya alıştırman gerekir.Fırça daima küçük ve yumuşak olmalıdır.Dişlerin korunması ve minelerinin güçlenmesi için, diş macununun florürlü olması gerekir.

  1. Çocuğunuzun diş fırçalaması bu yaşta önemli mi?

    1. Evet, çünkü diş fırçalama alışkanlığı kazanması için önemli.
    2. Hayır, önemli değil çünkü,süt dişi olduğu için fırçalaması gerektiğini düşünmüyorum.
    1 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir