Sağlık, Yaşam

Cinsel Yoldan Bulaşan Hastalıklar Hakkında Ne Kadar Bilgi Sahibisiniz?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar cinsel yolla bulaşan hastalıklar vaginal ilişki, oral seks ve anal seks sonucu bulaşır.

Cinsel yoldan bulaşan bazı enfeksiyonlar, doğum sırasında anneden bebeğe, sterilize edilmemiş ilaç iğnelerinin kullanılması veya emzirme ve kan nakli yoluyla yayılabilir. Genital bölgeler genellikle nemli ve sıcak ortamlardır – mayalar, virüsler ve bakterilerin gelişimi için idealdir.

Erkek veya dişi genital bölgedeki deri veya mukus zarlarında bulunan mikroorganizmalar, semende bulunan organizmalar, vajinal salgılar veya cinsel ilişki sırasında kanla bulaşabilir.

İçerik Navigasyonu

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklara Örnekler

  • klamidya
  • chancroid
  • kasık biti
  • Genital siğiller
  • Hepatit B
  • HIV ve AIDS

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, daha güvenli seks seçeneklerini kullanmadan (yani, prezervatif, cinsel oyuncakları sanitize etmeme) korumasız cinsel ilişki sırasında daha kolay geçer.

Bazı enfeksiyonlar cinsel ilişki yoluyla geçebilir ancak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olarak sınıflandırılmaz; Örneğin, menenjit cinsel temas yoluyla geçebilir, ancak genellikle insanlar başka nedenlerle enfekte olur, bu nedenle bir STD olarak sınıflandırılmaz.

Dünya Sağlık Örgütü , dünya genelinde her gün 1 milyondan fazla yeni CYBH edinildiğini tahmin ediyor. 15-24 yaş arasındaki insanlar yeni tüm CYBH’lerin yarısını alırlar ve 1’den 4’ünde cinsel açıdan aktif olan ergenlik çağındaki kadınlarda insan papillomavirüsü veya klamidya gibi bir CYBE vardır. Yaşlı yetişkinler ile karşılaştırıldığında, 15-24 yaş arasındaki bireyler, CYBH alma riski yüksektir.

Bununla birlikte, yaşlılar arasındaki CYBE oranları artıyor.

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar

Klamidya

Klamydia enfeksiyonu olarak da bilinir, chlamydia, insanlara sadece enfekte olan bir bakteri olan Chlamydia trachomatis’in (C. trachomatis) neden olduğu bir CYBE’dir. Klamidya, genital ve göz hastalıklarının küresel olarak en yaygın bulaşıcı nedeni – aynı zamanda önde gelen bakteriyel CYBE’dir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, 2015’te 15-19 yaşlarındaki kızların yaklaşık yüzde 3’ünde klamydia vardı.

Kasık Biti

Pitiriasis (pubit bit bulguları) öncelikle cinsel temas yoluyla yayılır. Hayvanlar, insan bitinin bulaşmasında oynamazlar. Bit, kasık kıllarına iliştirilir ve ayrıca koltuk altı, bıyık, sakal, kirpikler ve kaşlarda da bulunabilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir