Gündem, Haberler

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı: Eğitim Arttıkça Şiddetin Kalitesi Artıyor

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Özlem Zengin, kadına yönelik şiddete dair bir takım açıklamalarda bulundu. Özellikle eğitim kalitesinin artması ile şiddete yönelik de kalitenin arttığından dem vurdu. “Şiddet daha da inceltilmiş hale getiriliyor. Hem kaşı hem gözü hem de ekonomik boyut ile engellenen bir kadın var. Kadının ruh açısından hep özgürlüğünün sınırlanması var. Yani, şiddet hep var. Farkı farklılık göstermesi” dedi.

Kadına Şiddete Panel

Altınbaş Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Ve Kadın Çalışmaları Merkezi, ülkemizin kanayan bir sorunu hale gelen ve en önemli toplumsal probleme dönüşen kadına yönelik şiddet üzerine bir panel düzenledi. Hem sürekli devam eden ve önü alınamayan hem de kronik sorun haline gelen kadına şiddet çalıştayı yapıldı. Yapılan panele de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Özlem Zengin katıldı. Ayrıca katılımcılar arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Dr. Mehmet Karabay ile Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli de vardı. Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin de panelde konuşmacılar arasında yer aldı. Panele çeşitli kesimlerden kadınlar katıldı. Şiddete maruz kalan aile fertleri, akademisyen ve öğrenci gurupları da paneli izleyenler arasında yer aldı.

Adalet Ekseninde Hukuksal Düzenleme

Zengin, olayın çözülmesi adına öncelikli olarak yapılması gereken şeyin hukuk temel tabanlı bir tertip olduğunu belirtti. Olayın akabindeki hukuksal zaman diliminde yetersiz kalındığını anlatan Zengin; “ Ülkemizde kadın sorunu oldukça dinamik bir meseledir. Sürekli hem değişmekte hem de gelişmektedir. Siyaset erkinin bu meseleyi kendi açılarından almadan ortak temel tabanlı olarak ele almaları gerektiğini düşünüyorum. Olayın olduğu an ve sonrası süreç adına hukuki dayanaklar ciheti ile bayağı bir yol aldık. Artık yapılacak şey, olayın olmasından önceki aşama kaldı. Buna da koruyucu hukuk adı veriliyor. Koruyucu hukuk aşamasında yol almamız gerekiyor. Olayın olmasından sonraki yapılacaklar zaten belli. Bazı zamanlar da şiddetin rakamları veriliyor. Asıl olan ne kadar az ve ne kadar şiddet görüldüğü değil. Bir kadın dahi şiddet görmemesi meselemiz olmalıdır.” Dedi.

Kadına Şiddette Bilinç

Özlem Zengin, kadına yönelik şiddet meselesinde şimdilerde daha da bilinçli bir vaziyete gelindiğinin altını çizdi. Rakamların diline bakıldığında, aslında ülkemizde kadına yönelik şiddet meselesinde öyle bir artışın da olmadığını göstermektedir. Artış sadece bilinçli yönde olmaktadır. Bu artış da kadınımızın şiddete uğradığını söylemesini kolay hale getirdi. Bu da zaten böyle olması gerekiyordu.

Zengin, ayrıca yapılan araştırmalar bizlere eğitim ne kadar artar ise şiddetin de o denli arttığını göstermektedir. Eğitim gören kadınlar da eğitim görmeyen kadınlar kadar şiddet görmekte. Ancak eğitim gören kadınlar bu durumu söyleyemiyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir