Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Barzani’ye: Kararımızı 22 Eylül’de Görecek!

Kuzey Irak Kürt Yönetimi tarafından alınan referandum kararı, açıklandığı ilk günden itibaren bölgesel yönetimlerin merceği altında bulunmaktadır. Doğal olarak bu karardan en çok etkilenecek olan Türkiye Cumhuriyeti’nin gelecekte atacağı adımlar ve sergileyeceği tavır hakkında önemli açıklamalar da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IKBY başkanı Mesut Barzani’nin referandum kararıyla ilgili açıklamalarının çok yanlış olduğunu ifade etti. Barzani’nin açıklamalarından sonra, 27 Eylül tarihinde yapılması planlanan MGK toplantısının tarihinin 22 Eylül’ çekilmiş olduğunu söyleyen Erdoğan, 22 Eylül’de yapılacak olan MGK ve Bakanlar Kurulu neticesinde Türkiye’nin nihai kararının çok açık ve net bir şekilde görüleceğinin altını çizdi.

cumhurbaskani-teog-kaldirilsin-dedi-1.jpg

‘Çok Yanlış!’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı televizyon kanallarında bu konuyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalara göre, Barzani’nin yaptığı açıklamalar ve referandum kararının oldukça yanlış birer adım olduğunu ve bu yapılan yanlışların büyük bir siyasi acemilikten ibaret olduğunu belirtti. Türkiye Cumhuriyeti’nin Irak’ın toprak bütünlüğü hakkındaki hassasiyetine değinen Erdoğan, Barzani’nin açıklamalarının Türkiye’nin bu hassasiyetine bir darbe olduğunun altını çizdi.

barzani-referandum-kararina-erdoganin-tepkisi.jpg

Ayrıca Kerkük’ün özellikli bölge olmasının meydana getirdiği ciddi duruma dayanarak, Barzani’nin bu bölgede yapmayı açıkladığı operasyonların bölge halkları ve devletlerin hassasiyetlerine ters düştüğünü söyledi. Durumun Türkiye Cumhuriyeti açısından ne kadar ciddi olduğunu, 22 Eylül’de yapılması kararlaştırılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı ile Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Barzani’nin açık ve net bir şekilde anlayacağını belirtti.

‘Bu Duruma Herkes Evet Demez’

Irak ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bulunan 350 kilometrelik sınırın önemine değinen Erdoğan, bu kararın sadece Türkiye’yi değil, İran ve Suriye’yi de büyük oranda etkilediğinin altını çizerek, özellikle Suriye’deki iç karışıklıkların bu durumdan ne denli etkileneceğinin farkında olunmasını istedi. Tüm bu dengesizliklerin getirdiği bir sorunsal olan bu durumun içerisinde alınmış olunan referandum kararı için hiç kimsenin ‘’evet’’ demeyeceğinin net bir dille açıklamış oldu.

Irak içerisinde sadece Kürtlerin olmadığını, o topraklarda Türkmenler ve Arap halklarının da bulunduğunu belirterek, bu halkların referandum konusunda ne düşündüklerinin önemsenmeden böyle bir kararın alınmasının, halkların kardeşliği açısından da büyük bir tehlike arz ettiğini de belirtmiş oldu.

  1. Peki, sizce IKBY tarafından alınan referandum kararı doğru mu yoksa yanlış bir karar mı?

    1. Bir halkın geleceği söz konusu olduğu için doğru buluyorum.
    2. Kesinlikle çok yanlış Türkiye cevabını vermeli!
    3. Amerika’nın kararı daha önemlidir.
    4. Ben Ortadoğu ile ilgilenmiyorum
    1 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir