Sağlık

Diş Ağrısına İyi Gelen 8 Yöntem

Diş ağrısı problemi herkes de görülen, oldukça rahatsız edici bir durum olduğundan dolayı günlük yaşantıyı etkilemesi ile birlikte dayanılmaz ağrılara kadar varabildiği göz önünde bulundurarak, diş ağrısına iyi gelen 8 yöntem nedir ve bu önemli yöntemler dişler için nasıl uygulanmalıdır birlikte inceleyelim.

İçerik Navigasyonu

Diş Ağrıları

Her yaşın etkilenebileceği bir problem olan diş ağrıları, genel olarak kişilerin dişlerinde bulunan çürüklerden meydana gelen ağrılardan oluşmaktadır. Tabii ki bu durum değişiklik gösterebildiği bir gerçektir. Diş ağrılarının önüne geçmek mümkün olduğu gibi korunma yöntemleri de mevcuttur.

Dişlere bakılmadığı takdirde zamanla çürümeye doğru gittiğinden ya da çeşitli diş rahatsızlıkları geliştiğinden dolayı çoğu insan diş ağrısı problemli ile karşılaşmıştır. Ağız ve diş temizliği kurallarına günümüzün temposu ile birlikte pek yoğunluk gösterilmediğinden dolayı diş ağrıları ile karşılaşmak kaçınılmaz oluyor.

Diş ağrıları oluşan duruma göre değişiklik gösteren bir sağlık sorunu olmaktadır. Bu durum çeşitli faktörlere dayanarak gelişip ağrı sonucuna varan durumları tetikliyor. Bu nedenle dişler için düzenli bakım ve temizliğin uygulanması problemlerin önüne perde çekecektir.

Diş Ağrılarının Sebepleri Nelerdir?

Diş ağrıları pek çok sebebe bağlı olarak meydana gelir. Bu sebepler:

  • 20’lik diş çıkması
  • Diş eti iltihabı
  • Diş dolgusunda oluşan problem
  • Diş aralarında var olan boşluklar
  • Diş çürükleri

Gibi durumlardan dolayı meydana gelebiliyor. Diş ağrısı olan bir kişi pek çok yoldu deneyip bir sonuç alamadı ise mutlaka diş hekimine geç olmadan görünmesi gerekir. Böylece farklı problemlerin oluşması da engellenecektir.

Diş Ağrısını Arttırabilen Durumlar

Genel olarak diş ağrılarının artış gösterdiği vakitler yemek yedikten sonra gerçekleşir. Ağrı şiddetli bir hal alır ve oluşan ağrının yemekten dolayı var olduğu düşüncesi oluşur. Ağrıyı oluşturan durum yemek parçalarının diş aralarına kaçması ve çürüklerde birikmesinden dolayıdır. Dişlerin aralarında kalan yemek artıkları biraz zaman sonra asit üretir ve dişleri içlerinde bulunan sinirlere rahatsızlık verir. Böylece dişte ağrı ve sızılar meydana gelir. Mutlaka yemekten sonra dişler düzenli ve iyi bir biçimde temizlenmesi gerekir.

Dişlerin Temizliği

Diş temizliği kesinlikle düzenli bir şekilde gerçekleşmelidir. Günde en az dişler 2 kere ve en az 3 dakika fırçalanmalıdır. Tabii ki burada diş fırçası ve diş macununun kalitesi de oldukça önemli. Diş hekiminizin dişlerinize göre diş fırçası ve macun vermesi diş sağlığı açısından daha önemlidir. Yemekten sonra mutlaka dişler fırçalanmalı ve aralarına kaçan yemek artıkları kesinlikle bir diş ipi yardımı ile temizlenmelidir.

Böylece diş çürükleri oluşumu engellenir ve eğer çürük varsa ağrı oluşması durdurulur. Sadece diş ipi değil kürdan yardımı ile de dişlerinizin bazı bölgelerine kaçan yemek artıklarını temizleyebilirsiniz. Fakat bu durum her dakika temizleme alışkanlığı oluşturmamalıdır.

Çünkü kürdan her dakika diş eti ile temas ettirilirse farklı problemler ortaya çıkabilir. Gerektiği zaman kullanılması uygundur. Unutulmamalıdır ki her 6 ay da bir kere diş hekimine dişler kontrol ettirilmelidir.

Diş Ağrıları Vücudun Farklı Yerlerine Etki Edebilir

Ertelenmiş olan ve çok göz önünde bulundurulmayarak önemsenmeyen diş ağrıları farklı problemlere yol açabiliyor. Uzun zaman devam eden diş çürükleri zaman içerisinde diş etinde, çene kemiğinde ve yüzün belirli bölgesinde şişliğe sebep olmaktadır. Bu durumun önüne geçilmediği takdirde dişlerde kırılma ve zayıflık görülebiliyor.

Diş çürüklerinden gelen kötü kokular yanı sıra bu konuda hassas olan kişiler de mide bulantısına kadar varan sorunlar görülebilir. Buna ek olarak tabii ki çene rahatsızlıkları da görülebilir. Diş ağrısı geçer diye düşünmeden en kısa zaman da bir diş hekimine görünmek, sağlığınız açısından oldukça önemli bir noktadır.

Karbonat Yöntemi

Karbonat ile birlikte diş ağrıları hafifletilebiliyor. Bu konuda etkili olan karbonat 1 su bardağı suyun içerisine 1 kaşık kadar konulduktan sonra bolca ağızda çalkalanır. Bu şekilde ağrı azaltılabilir ya da kesilebilir. Ayrıca bir diğer kullanım yolu ise 1 çay kaşığı vasıtası ile karbonatı ağrıyan bölgenin üstüne döküp birkaç dakika tutmaktır. Bu teknik de aynı şekilde diş ağrılarını hafifletir ya da tam anlamı ile kesebilir.

Tuzlu Su Yöntemi

Bu yöntem de sizleri için diş ağrılarını hafifletme konusunda oldukça destek sağlayacaktır. Tuzlu suyun içerisinde antiseptik özellik bulunduğundan dolayı diş ağrıları oldukça hafifletiliyor. Ayrıca dişlerin temizlenmesi açısından mikrop kırıcı da olduğundan gayet olumlu sonuçlar alınıyor.

  • 1 su bardağı ılık suyun içerisinde 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin.
  • Ardından iyice karıştırın.
  • Sonra dişinizin ağrıyan kısmına koyun ve bolca çalkalayın.
  • Gargara yaparak da tüm dişlerinize tuzlu suyu uygulayabilirsiniz.

Bu şekilde diş ağrılarınız oldukça hafifleyecek ve rahatlayacaksınız.

Zerdeçal Yöntemi

Zerdeçal hem vücut hem de diş ağrılarına oldukça iyi gelen önemli bir antiseptik faktördür.

  • Bir su bardağı suya 1 tatlı kaşığı zerdeçal koyun.
  • Ardından iyice karıştırın.
  • Karıştırdığınız zerdeçal ve suyu dişin ağrıyan yerine sürün.

Böylece bu karışım diş ağrılarınızın azalması ya da durması konusunda çok yardımcı olacak.

Çağ Ağacı Yağı Yöntemi

Diş ağrısı adına bir diğer yararlı yöntem olan çay ağacı yönteminde 2 farklı kullanış tekniği bulunuyor. İlk teknik bir pamuğun üzerine birkaç damla çay ağacı yağı damlatıldıktan sonra ağrıyan dişin üstüne uygulanabilir. İkinci teknik olarak ılık suyun içine tekrar birkaç damla çay ağacı yağı damlatılır ve bu su ağız içerisinde 5 dakika boyunca çalkalanır.

Soğan Suyu Yöntemi

Soğan içerisinde bulunan antibiyotik etkisi ile apse yapan dişlerin ağrılarına çok iyi gelmektedir. Çiğ soğanın bir parçasını ağrıyan dişinize koyarak çiğneyebilir iseniz, çiğneyerek suyunu çıkartın. Çiğneme durumunuz yok ise önceden soğan ezilir ve suyu çıkartılır. Çıkartılan soğan suyu ağrıyan dişin üzerine sürülür ya da bölgede çalkalanır.

Sirkeli Su Yöntemi

Sirke, diş ağrılarında kullanılan önemli yöntemler arasında yer alıyor. Çürük ve iltihap gibi ağrılar da sirkeli su hazırlanarak problemlerin önüne geçilebilir. Bir su bardağının içerisine eşit olacak biçimde sirke ve su konulup karıştırılır. Karışım yapıldıktan sonra sirkeli su ağızda ağrı yapan bölgede bekletilir ve gargara yapılarak atılır. Bu yöntem uygulanırken her geçen dakika diş ağrısının hafiflediği görülecektir.

Buz Yöntemi

Buz pek çok ağrı ve yara için kullanılan etkili bir yoldur. Aşırı derecede olan diş ağrıları için buz torbası yöntemi tavsiye edilir. Buz torbası ya da bir bezin içerisinde koymuş olduğunuz buzları yanak üstünden ayrı yapan dişin üzerine konulur. Buzlar tamamen eriyene kadar yanakta tutulur. Zamanla diş ağrıları buzun etkisi ile hafifler.

Sarımsaklı Su Yöntemi

Sarımsak aynı şekilde soğan gibi içerisinde güçlü antibiyotik bulunduran doğal bir ilaç olmaktadır. Diş ağrılarını durdurma konusunda sarımsak oldukça güçlü bir seçenektir. Sadece bir diş sarımsağı aldıktan sonra bıçak yardımı ile yüzeyinde kesikler açılır ve ağrıyan dişin üzerine konduktan sonra yavaş yavaş çiğnenerek suyu çıkartılır.

Eğer çiğneme imkânınız yok ise sarımsağı iyice ezdikten sonra yarım çay bardağı suyun içerisine dövülen sarımsaklar atılır ve iyice karıştırılır. Ardından bu karışım ağrıyan dişin üstünde çalkalanır. Böylece diş ağrıları en aza indirilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir