Ekonomi, Haberler

Dolar 3,80 Seviyesini Aştı!

Dün aşağı yönde seyirle güne başlayan dolar, 3,77 seviyelerindeydi. Bugün saat 11.26 itibari ile dolar 3,82 TL’yi gördü. Konuyla ilgili açıklama Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’den geldi. Zeybekçi, ‘Dövizdeki durumun geçici olduğunu her beraber göreceğiz. Aşırı değerli dolar ABD ekonomisi için iyi değil. Endişemiz yok, ekonomimiz iyi durumda’ açıklamasında bulundu.

ekonomi-bakani-nihat-zeybekci.jpg

İçerik Navigasyonu

Dalgalanmalar Devam Ediyor

Yılbaşına baktığımızda 3,50 ile başlayıp 1 hafta sonra 3,76 yı gören dolar, yıl içinde dalgalanmalarla iniş çıkışlarına devam etmişti. Yakın tarihte cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sonrasında toparlama gösteren dolar, 3,40-3,45 civarında seyrederken, vize sorunu ile beraber yeniden yükselişe geçmişti.

Sonrasında ufak toparlanmalar gösterse de Irak ve Suriye’de Türkiye’yi yakından ilgilendiren sorunların alevlenmesi sonucu doların da ateşi yükselmiş, 3,80 e yaklaşmaya başlamıştı. Krşılıklı Türkiye ve ABD nin girşimlerine rapmen bir türlü aşılamayan vize sorunu çözülse bile doların ateşi hemen düşecek gibi görünmüyordu. Beklenen oldu. Dolar 3,80 sınırını da aştı.

Özellikle Irak bölgesindeki sıcak gelişmeler doların sürekli olarak ani ve keskin dalgalanmalarına sebep olacak gibi.

Dolarla Alım Yapanlar Sıkıntılı, İthalat Yavaşlıyor

Dolar üzerinden hammadde ve ticari mal alışı yapan bir çok firma bu dalgalanmalardan dolayı önünü göremiyor ve ticarette aksamaya neden oluyor. Örneğin 2 ay önce hammeddesini 3,46-3,47 USD civarı temin eden ve maliyet hesabını, satışlarını bu yönde yapan bir işletmeci, şu anda 3,82 lerde olan kurdan dolayı maliyet düzeltme ve satış fiyatını güncellemek durumunda. Bu sık ve ani fiyat dalgalanmalarına neden olurken, tüketicinin de bu fiyat dalgalanmalarındna rahatsız olması ve alımlarını yavaşlatması ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Borsanın İstikrarı Umut Verici

Doların moral bozan keskin dalgalanmalarının etkisi yok edecek kadar iyi seyreden İstanbul Borsası, bugün sabah saatlerinde yükselişle başlayarak yatırımcılarının yüzünü güldürdü. Tüm krizlere rağmen itikrarını koruyabilmesi hisse alımlarının devam etmesine ve hisse satışlarının az olmasına sebep oluyor ve ekonomi için gayet olumlu bir tablo oluşturuyor. Aynı zaman da yabancı yatırımcılar için ciddi krizlere rağmen borsası sağlam adımlarla ilerleyebilen bir ülke imajı çizmemiz iştah kabartıcı ve İMKB deki yabancı yatırımcı payını artırmakta.

Euro ve Dolar Yarışıyor

Ekim başlarında 4,49 seviyelerinde olan ve dolar gibi rekor kıran Euro az bir artış farkı ile yine aynı fiyatlarda seyrediyorken, bugün sabah ve öğlen saatlerinde 4,44 TL seviyelerine gerilemiş durumda.

Krizlerin etkisini yavaş yavaş kaybetmesi ile Dolar ve Euro’da düşülerin devam etmesi bekleniyor.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir