Ekonomi, Haberler

Dolardaki Rekor Fiyat Sonrası Gevşeme

Uluslararası piyasa da rekor fiyatını yenileyen dolar bu sabah yine 3.9830 değerindeydi. Sabah saatlerinin sonrasında fiyatlara bakıldığında ise dolar fiyatlarında gevşeme olduğu gözlendi. Dolar 3.9830 değerinin yerini 3.9581’e bıraktı. Dolarda ki bu gevşeme hareketi sadece etkisini kendinde değil Euro ve sterlinde’de düşüş olarak gösterdi.

Güncel siyasi olaylardan fazlasıyla etkilenen ve bu etkiyle yükselmeler yaşayan dolar/ TL güne yine rekor fiyatıyla başladı ancak saat ilerledikçe dolar değerlerinde gevşeme gözlenmeye başlandı. Dolar gündüz saatlerinden itibaren sırasıyla 3.9830, 3.96 ve saat 11:42 itibari ile de 3.9581’e geriledi.

Uzun süreden beri bir hareketliliğin gözlenmediği Merkez Bankası, dün faiz ile alakalı örtülü adımlarda bulundu. Bu durumun ardından dolar fiyatlarında gevşemeler gözlenmeye başlandı. 9.97 olan dolar değeri 9.95 olarak fiyatlarda düşüşler gözlenmeye başlandı.

Dolardaki Hızlı Artışın Sebepleri

Dolarda bir gevşeme söz konusu olsa da dolar en yüksek değerlerde olmaya devam ediyor. Peki dolardaki bu hızlı artışın sebepleri neler olabilir. Hızlı artışın sebebi olarak birkaç şey saymak gerekir ise siyasi ve jeopolitik olaylar bu hızlı artışlarda çok büyük bir rol oynuyor. Merkez Bankasının hareketleri yüksek artışta büyük önem arz ediyor.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan’ın Çarpıcı Açıklamaları

Enver Erken konuşmasına Fed Başkanı Janet Yellen’in açıklamasından söz ederek başladı. Janet Yellen’in faiz oranlarını olduğundan hızlı şekilde yükseltmelerin olduğunu söylemesi üzerine USD dünya bazından değer kaybetti. Yellen’in çok temkinli yaklaşarak bir konuşma yaptığını belirten Erken, Yellen’in değindiği bazı noktalar üzerinde durdu. Yellen’in fazla sıkılaşma sebebi ile istenen yüzde yirmi enflasyon hedefini risk altına alacağı ve ileriki zamanlarda gerçekleşmesi beklenen fiyat artışlarını da yok edeceği gibi açıklamaları Erken’in konuşmasında odak noktalardı. Erken aynı zamanda USD’nin bugün açıklanacak olan Fed tutanakları öncesinde çok önemli bir yeri olmayacağını belirtt.

Erken aynı zaman da TCMB’nin dünkü ‘örtülü faiz artışı’nın bir zaman kazanma aracı olarak kullanıldığını açıkladı.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erken’in bu konuşması dolardaki artış ve gevşeme durumu hakkında önemli bilgiler taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir