Haberler, Teknoloji, Yaşam

Dünya, Gıda İsrafına Karşı Türk Bilim İnsanlarının Çözümünü Konuşuyor

Sabancı Üniversitesi’ne bağlı Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Hayriye Ünal ve ekip arkadaşları tarafından geliştirilen gıda teknolojisi bir anda tüm dünyanın odak noktası haline geldi. Herkes tarafından konuşulmaya başlandı.

Dünya Gazetesi’nden Kerima Ülker’in yazısında bahsedilen detaylar: Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü’ne (FAO) göre her yıl 800 milyar dolar değerindeki 1,3 milyar ton gıda çöpe gidiyor. Dünyada milyonlarca insan kronik olarak beslenme yetersizliği yaşadığından çöpe giden yiyecekler aslında, insanların hayatta kalmasına yeter de artar hale gelmektedir. Her gün 5 yaşın altındaki 20 bin çocuk, açlık ve yetersiz beslenme sorunlarına bağlı olarak hayatını kaybetmekte ve rakamlar vahim tabloyu çok daha net göstermektedir.

israfi-engelleyecek-cozumler-nelerdir.jpg

Amerika Birleşik Devletlerinde çiftçilerin ürettiği sebze ve meyvelerin yüzde 20 ile 40’ı yetersiz korunma şartlarından dolayı çabuk bozulmakta ve tüketilemeden çöpe gitmektedir. Buzdolabında ve dondurucuda yeterince korunması yapılamayan bu gıdaların maliyeti 161 milyar doları bulmaktadır. Bu da Türkiye’nin yıllık toplam ihracatından çok daha fazla bir rakam.

israfi-engelleyecek-cozum.jpg

Hal böyle olunca, bilim insanları gıdaların saklama koşullarını iyileştirmek, dayanma ve raf ömürlerini uzatmak için bir süredir çalışmalar yapmaktaydı. Kısa sürede çürüyen yiyeceklerin dayanıklılığını arttırmak için Türkiye’den yepyeni bir umut ışığı belirdi. Türk bilim adamlarının yaptığı nano kil tüp içeren bir ambalaj filmi, gıdaların muhafazasında çok daha uzun sürelerle kullanılabildiğini kanıtladı. Yapılan çalışmalara göre, muz, çilek, tavuk ve domates bu film ile ambalajlandı. Aynı anda karşılarına normal poşetlere koyulan gıdalar da koyuldu. 10 günlük deneyde sonuç şaşırtıcıydı. Normal poşetteki gıdalara göre nano kil tüp içeren ambalaj filminde saklanan gıdalar hala yenilebilecek durumdaydı ve bozulmamıştı. Nano kil tüp içeren ambalaj filmi çürümeyi ve bakteri oluşumunu engelleyerek gıdaların korunmasını sağlamıştı. Meyve ve sebzeler daha iyi ve renklerini korurken, tavuğun da 24 saat sonunda, daha az bakteri ürettiği gözlendi.

israfi-engellemek.jpg

Gıda israfı uzun süredir konuşulurken, tamamı Türk olan ve Sabancı Üniversitesi’ne bağlı Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde gerçekleştirilen bu buluş İngiltere’den, Hindistan’a kadar dünya medyasında da kendine yer buldu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir