Kültür

Dünyanın En Başarılı 10 Eğitim Sisteminde Lise Öğrenimine Geçiş Nasıl Gerçekleşiyor?

 En son TEOG ile liselere giriş yapan öğrenciler, artık yeni bir sınav sistemi ile liselere giriş yapacak. Bu yeni yöntem, önümüzdeki günlerde açıklanacak. Bakalım bu yeni sistem artık kanayan bir yara olan eğitim sistemimize çare olacak mı?

Biz eğitim sistemimizin sorunları ile uğraşırken peki dünya ne yapıyor bu konuyla ilgili? Uluslararası alanda öğrencilerin bilgilerini ölçen PISA sınav sonuçlarına göre 2015’te zirvede ilk 10’da yer alan ülkelerin liselere giriş sınavlarına/yöntemlerine bakalım.

singapur-egitim-sistemi.jpg

İçerik Navigasyonu

1. Singapur

Singapur’da öğrenciler, 6. sınıfta PSLE sınavına giriyor. Öğrenciler, bu sınavdan aldıkları puana göre bir orta okula yerleşiyor.

2. Japonya

Japonya, teknolojinin merkezi haline gelmiş ülkelerden. Ülkede okuma oranı yüzde 100. Dolayısıyla ülkede eğitime çok önem veriliyor. Japonya’da dokuz yıllık zorunlu eğitim bulunmakta. Bu dokuz senenin ardından öğrenciler liselere giriş için bir sınavdan geçiyor. Ülkemizde olduğu gibi Japonya’da da öğrencilerin üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor bu sınav. Sınav, mülakat ve ortaokul notları, öğrencilerin liselere girişinde dikkate alınıyor.

3. Estonya

Estonya’da öğrenciler, dokuz yıllık eğitimin ardından üç yıllık bir eğitime devam ediyorlar. Bu eğitim, akademik ya da mesleki eğitim olmak üzere iki tipte. Okullar kendi giriş sınavlarını yapıyor.

cin-egitim-sistemi.jpg

4. Çin

Çin’de, ortaokulu bitiren öğrenciler normal veya mesleki liselerden birine gidiyorlar. Normal liselere girmek için bu liseler için yapılan giriş sınavlarına girmek gerekiyor.

finlandiya-egitim-sistemi.jpg

5. Finlandiya

Finlandiya, eğitimde marka haline gelmiş ülkelerden. Ortaokulu bitiren öğrenci, normal liseye ve mesleki liseye başvurabilir. Liseler, öğrencinin ortaokul notlarını ve giriş sınavından aldığı puanın ortalamasını kendi yöntemine göre ele alarak öğrenci için bir karma puan ortaya çıkarıyor. Yerleştirmeler bu puana göre yapılıyor.

6. Kanada

Temel eğitim 10 yıldan oluşuyor. Eğitim sistemi eyaletten eyalete dönüşüyor. Liseye gitmek isteyen öğrenci bölge okul kuruluna başvuruyor. Kurulun değerlendirmesine göre öğrencinin başlayacağı seviye belirleniyor.

7. Vietnam

Liselere giriş için IGE adlı bir sınav uygulanıyor. Bu sınav da ülkemizdeki sınavlar gibi öğrenciler üzerinde aşırı baskı oluşturan bir sınav.

8. Hong Kong

6 yıllık ortaöğretimi bitiren öğrenciler, merkezi bir sınava giriyorlar. Bu sınav sonucuna göre öğrenciler liselere yerleştiriliyor.

9. Güney Kore

Güney Kore’de tek bir sınav sistemi yok. Gidilecek lise tipine göre öğrencinin adresi veya tercihleri etkili oluyor.

10. Yeni Zelanda

Bu ülkede öğrencilerin yaşadığı adres, liseye girişte etkili oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir