Seyahat, Yaşam

Dünyanın En Eski 10 Mimari Yapısı

İşte size dünyadaki en eski yapılardan 10 liste:

İçerik Navigasyonu

Göbekli Tepe:

Dünyanın ilk mimari yapısı kabul ediliyor. Şanlıurfa’da nehirler arasında kalan bir bölgede bulunmaktadır ve 12 – 13 binlik yıllığa sahiptir. Sor dolu bir geçmişi olan Göbekli Tepe’de şimdiye kadar 20 tapınak tespit edilse de 6’sı çıkarılmıştır. Ayrıca UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçisi Listesi’nde adı geçmektedir.

gobekli-tepe.jpg

Barnanez:

Milattan önce 4850 yıllarına dayanan bir geçmişi olan Barnenez; Fransa’da bulunuyor ve mezarlardan oluşuyor. Geçit mezarlığı olarak kullanılan Barnanez, 72 metre uzunluğundadır ve yüksekliği 8 metreyi bulmaktadır.

Tarxien Tapınakları:

Yine uzun bir geçmişi olan Tarxien Tapınakları da milattan önce 3250’li yıllara dayanıyor. Malta adası’nda yer alan tapınaklar mimaride oyma işçiliğinin ilk örneklerini sunar ve adını tarihe yazdırır.

Tarxien-Tapinaklari.jpg

Shahr-e Sukhteh:

Yanmış şehir anlamına gelen Shahr-e Sukhteh, millattan önce 3200’lü yıllarda inşa edilmiş ve şehirleşmenin başladığı zamanlarda en büyük kentlerden sayılan yapılardan. Günümüze kadar gelen kalıntıları oldukça fazla olan bu şehirde birçok eşya bulunmuştur.

Skara Brae:

5000 yıllık bir tarihi olan Skara Brae İskoçya’da bulunmaktadır ve en eski köy ünvanını almıştır. Yapısı korunmuş ve hala ziyaret edilebilen bu köye Kuzey Avrupa seyahatinizde gidilecek yer listesine alarak ulaşabilirsiniz.

Skara-Brae.jpg

Maikop Kurganları:

Kuzey Kafkasya’da bulunan Maikop Kurganları en eski yapılardan biri. İki mezar ve birkaç hayvan figürü bulunan kalıntılar 1897 yılında keşfedilmeye başlandı.

Dünyanın ilk gökdelenleri:

Diğer yapılara oranla eski bir geçmişi olmasa da dünyanın ilk gökdelenleri sayılan Yemen’deki 12 katlı apartmanlar UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde. Çamur ve taş işçiliği olan bu apartmanların geçmişi 2500 yıl önceye dayanıyor.

Kukultan Piramidi:

Maya piramidi olduğu düşünülen ve Meksika’da bulunan bu yapının geçmişi milattan önce 800’lü yıllara dayanıyor. Ayrıca Kukultan Piramidi uzun yıllar boyunca dünyanın en büyük yapısı kabul edilmiş.

Unstan Zincir Höyüğü:

Milattan önce 3450’li yıllara dayanan bir geçmişi olan Unstan Zincir Höyüğü İskoçya’da bulunmakta ve kazı araştırmaları sonucu birçok eşyalar çıkarılmıştır.

Thebes:

Yunanistan’da bulunan Thebes milattan önce 1400’lü yıllara dayanıyor. Antik Mısır’ın başkenti olarak kabul edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir