Ekonomi

Dünyanın İlk ‘Resmi’ Dijital Parası Geliyor

Kripto para birimlerinin hızla yaygınlaşması, ödeme ve alım-satım gibi durumlarda oldukça kolaylık sağlıyor olması, teknolojik yatırımlar konusunda birçok kolaylık sağlaması gibi durumların yarattığı ihtiyacı göz önünde bulundurarak büyük bir atılım yapmayı amaçlayan Estonya, kendi resmi kripto parası Estcoin’i yaratmak amacıyla hummalı bir şekilde çalışmalara başlamış bulunmakta.

Bitcoin.jpg

Kripto para birimlerini cazip kılan en büyük unsur, bu param birimlerinin hiçbir merkez bankasına bağımlı olmamalarıdır. Böylelikle de hiçbir otorite, bu para birimleri üzerinde baskı ve oynamalara neden olamıyor. Sonuç olarak da bu para birimlerine sahip olan kişiler kısa zamanda büyük kazançlar elde edebiliyorlar. Fakat bu durumun yarattığı önemli problemler de bulunmakta. Bu problemlerin başında ise kazancın nasıl elde edildiği sorusu geliyor. Kripto para birimleri adından da anlaşılacağı gibi şifrelenmiş para birimleridir. Yani paranın nasıl ve nereden geldiği bilinemiyor. Bu da devletlerin bu para birimlerini mercek altına almalarındaki en büyük nedendir.

bitcoin-para.jpg

Kendi kripto para birimini yaratmak isteyen Estonya’nın bu girişimi aslında bizleri pek de şaşırtmıyor. Çünkü bundan önce de birçok teknolojik gelişmeyi sunmuş olan Estonya, bilindiği üzere, kurmuş olduğu e-vatandaşlık sistemi sayesinde de birçok ülke için örnek teşkil etmektedir. Bu sistem sayesinde Estonya vatandaşı olmasanız bile Estonya’nın sağlamış olduğu hizmetlerden yararlanabiliyorsunuz. Hatta bu sistem sayesinde Estonya’ya hiç gitmeden Avrupa merkezli bir şirket bile kurabiliyorsunuz.

bitcoin-gelismeler.jpg

Estonya Hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, Estonya’nın resmi kripto birimi olacak olan Estcoin’in en kısa zamanda halka arz edilmesi planlanıyor ve bunun için birçok teknoloji devi olan şirketlerle fikir alışverişine başlanıldı bile. Bu para biriminin tam olarak ne zaman halka arz edileceği konusuna ise herhangi bir netlik getirilmiş değil.

  1. Peki, sizce bu resmi kripto para birimi kullanışlı bir araç görevi görebilecek mi? Yani yeteri kadar güvenli ve amacına uygun hizmet edebilecek mi dersiniz?

    1. Evet. Estonya birçok teknolojik çalışmada örnek olmuştu.
    2. Hayır. Kripto para birimleri pek güvenilir değiller.
    3. Bilemiyorum. Ben bu konuda kararsızım.
    4. Benim için fark etmez. Olsa da olur, olmasa da olur.
    0 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir