Dünya, Ekonomi, Siyaset, Sizce

En fazla ihracat yaptığımız ülke Almanya oldu!

Son zamanlarda Türkiye ve Almanya arasında var olan kriz herkesin malumu. Özellikle 16 Nisan halk oylamasına giderken, iki ülke yetkilileri arasında sert atışmalar olmuştu. Son günlerde yine Almanya cephesinden Türkiye’ye yönelik sert demeçler gelmekte. Ancak son gelen ihracat raporlarına göre, mesele ticarete gelince iş gerçekten başkaymış. Bu rakamlar insana gerçekten “iş başka, arkadaşlık başkaymış” dedirtiyor.

turkiye-almanya-konusma-yasagi-krizi.jpg

Almanya, I. Dünya Savaşından beri, önce Osmanlı sonra Türkiye için her zaman stratejik bir müttefik olmuştur. Özellikle II. Dünya savaşından sonra, Almanya’nın iş gücünü karşılamak için bu ülkeye giden gurbetçilerimiz sayesinde, iki ülke arasındaki bağlar iyice sıkılaştı. Almanya’daki yoğun gurbetçi sayısı nedeniyle iki ülke arasındaki bağlar farklı bir seviyeye geldi. Gurbetçilerimiz sayesinde, Almanya’dan ülkemize akan dövizler zor zamanlarda bize can damarı olmuştur. Bu iyi ilişkiler siyaset sahnesinde son zamanlarda sarsıntı yaşarken, son gelen rakamlara göre ticaret sahnesinde tam tersi olmuş.

almanya-turkiye-iliskileri-ne-durumda.jpg

2017’nin Ocak-Temmuz arasındaki döneminde, Almanya’ya yapılan ihracatın bedeli tam 8 milyar 293 milyon 123 bin dolar. Geçen yılın verileri ile kıyaslandığında, aynı döneme kıyasla Almanya’ya ihracat yüzde 6,2 ile artış göstermiş. Otomotiv, hazır giyim, demir/demir dişi metaller gibi sektörlerde en fazla ihracat yapılan ülke de Almanya oldu.

Bütün bunlar bir kez daha gösteriyor ki “iş başka, arkadaşlık başkaymış”. Siyasiler karşılıklı olarak birbirlerine göndermeler yapadursunlar, anlaşılan söz konusu para olunca işler değişiyormuş. Ee, ne diyelim, sonuçta dünya “mide” denilen küçük bir organın etrafında dönüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir