Sağlık

Enerji İçeceğini Kullananların Karşılaşacağı 8 Problem

21. yüzyıldan çok önce hayatımıza girmiş ve hızla talep görmüş enerji içeceğinden bahsedeceğiz. Öncelikle enerji içeceği nedir buna bir açıklık getirelim. Enerji içeceği, bilimsel ve fiziksel olarak enerjinin arttırmasını sağlamak için, içerisinde şeker, kafein ve uyarıcı bileşenlerinin bulunduğu bir tür içecektir. Hayatımıza girmesiyle oldukça ilgi görmektedir. Peki, enerji içecekleri vücuda nasıl bir etki bırakmaktadır? Nasıl hayatımıza girdi ve içinde hangi maddeler bulunur? İşte Enerji İçeceğini Kullananların Karşılaşacağı 8 Problem..

İçerik Navigasyonu

Enerji İçeceklerinin İçeriğinde Neler Bulunur?

Enerji içeceği yüksek miktarda şeker içermektedir. Üstelik içerisinde de yoğun miktarda kafeine sahiptir. İçerisinde belli bir miktar kadar da taurine ve ginseng gibi uyarıcı bileşenlerde yer almaktadır.

Enerji içecekleri, bir kahve fincandan neredeyse 2 kat daha fazla kafein barındırmaktadır. 250 ml’lik kutularda 80 mg kadar kafein bulunurken ayrıca bunun 100ml’I ise 12 gr kadar da şeker barındırmaktadır.

Enerji İçecekleri Hayatıma Nasıl Girdi?

Enerji içecekleri ilk olarak 1987 yılında Avusturya’da piyasada hizmete sunulmuştur. 1997 yılında ise Amerika’nın bu içeceği tanımasıyla birlikte tüm dünyada neredeyse herkesin hayatına girmiş bulunmaktadır. Tabii ki Türkiye gündeminde de konumu almış bulunmaktadır. Özellikle sporcu kitlenin antreman ve yarışma gibi müsabakalarda kullanmasından dolayı enerji içecekleri daha da ön plana çıkmıştır. Bu sayede popülerliği daha da artmıştır.

Enerji içecekleri 1998 yılında ise Türkiye’de de satışa sunulmuştur.2011 yılında neredeyse %30 oranında bir artış göstermiştir. Hatta Türkiye’de 30 milyona yakın enerji içeceği üretildiğini ve kişi başı tüketim miktarının 300 ml kadar olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.

Dünyada halen 70 ülkede bu içeceklerin satışı devam etmektedir. Ancak 2017 yılı itibariyle Tarım Bakanlığı bu içeceklerin 18 yaş altı kişilere satışını yasaklamıştır. Bu düzenleme ve yenilikten sonra, günde yarım litreden çok içmeyin yazısı da eklenmiştir. Böylelikle içecekler spor tesislerinde satışı durdurularak reklamlarında yapılmaması kararı verilmiştir.

Yüksek miktar şeker, kafein, fiziksel ve zihinsel anlamda uyarıcı etkilerinin olmasıyla bağımlılık etkisi de yaratmaktadır. Bu yüzden çocuklar ve 18 yaş altı kişilere kesinlikle yasaklanmıştır. Ayrıca yaşlı kitleye, diyabetik ve yüksek tansiyonu olan kişilerinde kullanmamasında fayda olacaktır. Bunlar dışında da emziren kadınlar ve metabolik rahatsızlığı olan kişilere de kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Enerji İçecekleri Vücuda Nasıl Etki Eder?

Enerji içecekleri içerisinde barındıran şeker, kafein gibi gıdaların tüketilmesinden 10 dakika içerisinde kana karışmaktadır. Bu durumdan sonra yaşanılanları daha detaylı bir şekilde anlatalım.

  • Uyku Düzeni Bozuklukları,
  • Psikolojik Sorunlar,
  • Bağımlılık Sorunları,
  • Kalp Sorunları,
  • Böbrek Sorunu,

Hatta bu maddelerin biraz daha detaylarına inersek..

Uyku Düzeni Bozuklukları

Kısa süreli performansınızı arttırmak için içtiğiniz enerji içecekleri kan ihtiyacını arttırarak uyku düzeni sorunları ortaya çıkarmaktadır. Doğal olarak kan eksikliğinden dolayı vücutta ki organlar beynin bu talebine doğru verimi sağlayamamaktadır. Haliyle vücut strese girmektedir.

Fazla kafein tüketmek tam tersi uyku düzenini bozmaktadır. Üstelik Alzheimer rahatsızlığını da tetiklemektedir. İnsanlar bu içeceklerle sanılanın aksine daha yorgun uyanmaya sebep vermektedir.

Psikolojik Sorunlar

Psikolojik bir bağımlılık yapmasından dolayı içilmediğinde insanları mutsuz ederek psikolojilerini oldukça kötü etkilemektedir. Huzursuzluk, kaygı, gerginlik gibi sebeplere de malum olmaktadır. Bu tarz durumları sadece buna yormak doğru olmaz ancak bu içeceklerin böyle durumlara etkisi oldukça büyüktür. Ufak litrede barındırdığı 200ml taurin, sinir ve ani şiddetli reaksiyonlarda etki etmektedir.

Bağımlılık Sorunları

Bu içecekleri spor yapan kişilerde görmeniz çok normaldir. Çünkü anlık performansı oldukça iyi etkiliyor ama uzun vadeli sorunları sebep vermektedir. Spordan önce iyi geliyor laflarını duyabilirsiniz. Ancak kimse yaptığı olumsuz etkileri bilmemektedir. Bu yüzden bağımlı bir şekilde kendimizi kullanmak zorunda hissediyoruz.

Kalp Sorunları

Araştırmalar bu içeceklerin hastalık nöbet veya ani ölümler meydana getirdiğini ispatlamıştır. İçildiği anda çok kısa sürede etkisi hissedilebilir. Bu güçlü etki ile tüm aktivitelerde veya spor dallarında olumlu gibi görünse de sonrasında kalp ritmi bozuklukları, düzensiz kalp atışları gibi rahatsızları beraberinde getirmektedir. Özellikle çocuklar için kullanımı kesinlikle uygun değildir.

Böbrek Sorunu

Kendinizi halsiz hissettiğinizde bu içeceklere yönelen kişilere maalesef ki kötü haberimiz var. Çünkü içerisinde ki yüksek miktar kafein, vücutta su kıtlığına sebebiyet vermektedir. Durum böyle olunca tabi ölümler sadece kalpten gerçekleşmemektedir.

Ağır bir spor sonrası ardından enerji içeceği içen bir sporcu böbrek yetmezliğinden ve tüm fonksiyonlarını kaybederek hayatına son vermiştir. Bu içecekler görüldüğü üzere sadece kalpten değil böbrekten de götürebilir. Bu yüzden mümkünse kontrollü bir şekilde tüketmekte fayda vardır.

Enerji İçeceklerinin Çocuklar İçin Zararı

Amerikan Kalp Derneğini araştırmaları doğrultusunda enerji içecekleri çocuklara neredeyse ölümcül tehlikeler sunmaktadır. 5 bin ayrı olayda bu bulguların incelenmesi doğrultusunda enerji içeceklerinin özellikle 6 yaş ve altında ki çocuk kitlesinde kalp ritmi bozukluğu gibi birçok tehlikeli durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden uzmanlar, enerji içeceklerinin içerisinde bulunan kontrolsüz şeker ve kafeinden dolayı obezite ve diş çürümesi sorunları meydana gelmektedir.

Kafein Zehirlenmesi Riski

Raporların incelenmesinde, enerji içeceklerinde ki ilgili en önemli sorun, içerisinde ki yüksek miktar kafeindir. Kahve tarzı türevlerde kafein içerir ancak bu içeceklerde yüksek miktarda ve kısa süreli depolama açısından hayati tehlike arz etmektedir. Bu durumda tabii ki kafein zehirlemesini meydana getirmektedir.

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun raporlarını incelediğimizde çocuklarda ki kafeinler neredeyse %43 oranı enerji içecekleri sebebiyle geçmektedir. Hatta bu oran genç kitlede %13 oranlarında, yetişkin kitlede ise %8 oranlarını seyretmektedir. Ayıca bu içecekler sadece sek olarak değil alkolle de alınmaktadır.

Özellikle 18 ve 29 yaşta ki genç kitlenin %70’i bu durumu gerçekleştirmektedir. Bu durumda enerji içeceğinin etkisinin bastırıldığı düşüncesinden dolayı hatta sarhoş olmanın bile geç anlaşılmasından kaynaklı gençler bu şekilde içmeyi tercih etmektedir.

Sınırlama Getirilmesi

Bazı ülkeler bu konuda daha bilinçli davranmaktadır. Şöyle ki bu içeceklere karşı baya sağlam önlem almaktadırlar. Örnek bir ülke verecek olursak. Macaristan ülkesinde enerji içeceklerinin tamamı sağlık vergisine tabi tutulmaktadır. Hatta İsveç ülkesinde bazı içecekler sadece eczanede satılmakta ve kesinlikle çocuklara satışı yasaktır.

Sağlık Sorunu

Ayrıca sadece bu sorunlar değil, sporcular için özellikle azımsanmayacak kadar diş problemlerini meydana getirdiği söylenmektedir. Araştırmalarda, diş problemlerinin yüksek şekerden ve diş sağlığınıza dair bilgi verilmeden satılan enerji içeceklerinin kontrolsüz tüketiminden meydana geldiği öne sürülmektedir.

Günde iki kez düzenli bir şekilde dişlerinizi fırçalasanız ve sigara kullanmasanız bile yine de yüksek şeker miktarı daima dişlerinizi çürütecektir. Bu yüzden bu enerji içecekleri içinde ki şekerden dolayı çürük olasılığını ciddi anlamda arttırmaktadır. Belli araştırmalar doğrultusunda çokta çürük ve asitten aşınmalar meydana geldiği görülmektedir

Böylelikle enerji içeceklerinin ne kadar zarar verici olduğunu da görmüş olduk. Bu yüzden içmeniz asla tavsiye edilmemektedir. Yine de içilmesi halinde kesinlikle kontrollü bir şekilde tüketilmelidir. Fayda sağlamak yerine kendinizi zarara uğratmamaya dikkat edin. Umarız bu konu sizlerin de ilgisini çeker.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir