Sağlık, Yaşam

Erkeklerde Kısırlık Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Yapılan çalışmalar sonucunda daha önce tedavisi mümkün olmayan kısırlık gibi önemli bir rahatsızlığın büyük ölçüde tedavisi yapılabilmektedir. Çocuk sahibi olamayan ailelerin dahi gelişmeleri takip ederek çocuk sahibi olmaları günümüzde büyük oranda görülmektedir. İntertilite olarak adlandırılan kısırlık, geniş bir tanımlama yapılacak olursa bir yıl boyunca korumasız şekilde ilişkiye rağmen gebeliğin meydana gelmemesi rahatsızlığıdır. Yapılan araştırmalara göre günümüzde ailelerin yaklaşık %20 sinde çocuk sahibi olamama sorunu tespit edilmiştir.

Bilimsel araştırmalara göre kısırlığın sadece %20 si sadece erkeğe bağlı sebeplerle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Kısırlığa neden olabilecek sebeplerin yüzde otuzluk kısmı ise hem kadına hem de erkeğe bağlı faktörlerle ortaya çıktığı belirtilmektedir. Bütün bu sebepler gözü önüne alındığında da kısırlığın, %50 ile %60’ı kısmi de olsa erkekteki bir sorundan kaynaklanabileceğini ortaya koymaktadır. Erkekteki kısırlık sorunları yapılan fiziki muayenelerle anlaşılabileceği gibi sperm tahlillerinden de anlaşılabilmektedir. Bazı durumlarda ise ek olarak hormon analizi ve ultrasonografi gibi tekniklere de başvurulmaktadır. Sorunun büyük olasılıkla erkekten kaynaklandığı düşünülüyorsa daha  profesyonel genetik araştırmalara da başvurulmaktadır.

İlk tetkiki erkek yaptırmalı

Kısırlık da her ne kadar her iki çiftin de birlikte başvurmaları gerekliyse de öncelikle erkeğin tetkiklerinin  yapılması faydalıdır. Çünkü kadın tetkikleri kompleks araştırmalar gerektirdiğinden sonuçlandırılması zaman almaktadır. Bu bakımdan erkeğin sonuçlarına hızlı şekilde ulaşılacağından, sorun erkekteyse daha hızlı ve daha net sonuçlar alınabilmektedir. Toplumdaki yaygın anlayışa göre kısırlık bir kadın rahatsızlığı gibi görüldüğü için her zaman kadınların tedavisi ile sorunların çözüleceği öngörülmektedir. Erkeklerin tedaviden kaçınmaları ve mecbur kalarak  son aşamada tedaviyi kabul etmelerinden dolayı, bu durum kadınlara birçok gereksiz kısırlık tedavisi uygulamasına neden olmaktadır. Çocuğu olmayan ailelerde bireyler birbirini suçlamamalı ve vakit kaybetmeden ailedeki erkek bireyin öncelikle Üroloji Polikliniğine başvurması gerekmektedir.

Erkeklerde kısırlığın sebepleri nelerdir, erkek kısırlığı nasıl anlaşılır?

Erkeklerde kısırlığın nedenlerinden en sık rastlananı varikoseldir. Bunun yanısıra önceki dönemlerde geçirilmiş iltihaplı hastalıklar, genetik sebepler hastalıklarla ortaya çıkan rahatsızlıklar, sperm kanalı tıkanıklıkları, çeşitli çevresel etmenler, kimyasal etkenler, daha önce geçirilen ameliyatlar, doğumda meydana gelen çeşitli anormallikler de sıralanabilir. toplumda sıkça rastlanan  varikosel kısırlık tedavisine en çok yanıt veren rahatsızlıktır. Varikosel yumurtalık etrafında bulunan damarların varisleşmesiyle  ortaya çıkan bir hastalıktır. Damarların yapısının bozulması, testis etrafında bulunan toksik maddelerin geri dönmesine, testisin ve sperm hücrelerinin gelişimini bozulmasına neden olmaktadır. Testisin dışta yer almasının nedenlerinden birisi sperm hücrelerinin vücut sıvaklığından daha düşük sıcaklıklarda gelişebilmesidir. varikosel testis etrafında sıcaklığın yükselmesine neden olduğundan sperm gelişimini olumsuz etkilemektedir. varikosel tedavisinde uzman hekimler tarafından yapılacak bir operasyonla olumlu sonuç alınma olasılığı çok yüksektir.

Erkekte kanal tıkanıklığı nedir?

Genel olarak erkekte kısırlık belirtileri denilince akla spermin görülmemesi gelir. Bu sorunun nedeni sperm üretiminin olmamasından ziyade sperm kanalı tıkanıklığıdır. Tıkanıklığın çeşitli sebepleri vardır. Kanal etrafında zaman içinde kistler gelişebilmektedir. Bu kistler sperm akışını önlemekte ve tıkanıklığının artmasına neden olmaktadır. Erkeklere bir doğum kontrol yöntemi olarak Vazektomi ile tüplerin kontrollü şekilde kapatılması ile tıkanıklık oluşturabilmektedir. Daha sonrasında çocuk istendiği takdirde tüplerin uygun cerrahi müdahalelerle açılması mümkündür. Doğumda meydana gelen anormal gelişimler sonucunda spermin çıkış yollarını tamamen kapalı olabilmektedir. Gonore gibi cinsel yolla bulaşan bazı rahatsızlıklar kanal tıkanıklığına yol açabilir.

Yapılan araştırmalarda sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıkların da kısırlığa neden olduğu rapor edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir