Ekonomi, Haberler

Erken Kredi Ödemelerinde Büyük Sürpriz

Yargıtay, verdiği karar ile konut kredilerinin yapılandırılmasında vatandaşların sevineceği bir karar karar çıkardı. Bilindiği üzere tüketiciler konut kredisi çektiğinde hangi faiz oranından kredi çekildiyse yapılandırma da aynı oran üzerinden işlemekteydi. Faiz’de indirileme gidilse dahi yapılandırma da bulunan ödeme tablosunda herhangi bir değişikli olmuyordu. Fakat Yargıtay’ın verdiği karar gereği; artık bankalar zorunlu ve gerekli ödemeleri tüketiciden isteyebilecek ve faiz düşmesi durumunda yeniden yapılandırma yapılarak erken ödeme yapılmasında herhangi ceza uygulanamayacak. Yeni yapılandırmalardan sonra uygulanan erken ödeme cezalarını banka iade edecek. Yargıtay’ın belirttiği kararda, Kayseri’de bulunan bir vatandaşın kamu bankasından aldığı kredi için faiz oranları düştükten sonra 2013 yılı şubat ayında tekrar yapılandırdı. Bu işlem gerçekleştirilirken vatandaştan 744,37 TL tutarında ücret alındığı belirtildi. Bu durumdan ötürü mağdur olan vatandaş Melikgazi Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyetine başvurarak ödemenin iadesini istedi.

Tüketici Hakem Heyeti Ne Karar Verdi?

Bankanın aldığı ödeme işlemi için 2013 yılı şubat ayında verilen dilekçenin sonucunda Kayseri 1.Tüketici Mahkemesi tarafından 2013 yılı kasım ayında ret cevabı alındı. Bunun üzerine tüketici Kayseri Tüketici mahkemesine itiraz etti. Mahkemenin Eylül 2014’te itirazı reddetmesiyle karar kesinleşmiş oldu. Tüketici, avukatı aracılığıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu ve dosya kanun yararına bozma talebiyle temyiz edildi. Başsavcılığın yaptığı temyiz talebi, Yargıtay 13.Dairesi tarafından 2 Haziranda kabul edildi.

Yargıtay’ın Bozma Kararında Yaptığı Açıklama!  

4077 sayılı kanun kapsamında faiz oranları sabit belirlendiği takdirde tüketicilerden erken ödeme talep edilebilmektedir. Yapılan erken ödeme ücretleri, faiz indirimi yapıldıktan sonra tüketicinin erken ödeme yapması halinde faiz indirimi ile hesaplanan tutar %2’yi geçemez. Faiz oranlarının sabit olarak belirlenmemesi halinde kurumlar tüketicilerden erken ödeme masrafı talep edememektedir. Bu durumda vatandaştan alınan 744,37 TL tutarındaki ödemenin yasaya aykırı olması sebebiyle davacıya iadesine ve verilmiş kararın bozulmasına hükmedilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir