Ekonomi

Euro Rekor Kırdı!

Geçtiğimiz hafta içerisinde euro inanılmaz bir hareketlilik göstererek 4.20’lerin üzerine çıktı ve tüm zamanların en yüksek değerine ulaşarak rekoru kırmış oldu. 

Bununla birlikte Borsa İstanbul(BIST) verilerine göre geçtiğimiz hafta içerisinde euro % 0,75 değer kazandı. Alıcısına değer kazandıran bir diğer yatırım ise borsa oldu. BIST verilerine göre borsa hisse senetleri geçen hafta ortalama % 0,79’luk bir değer artışı yaşadı. En çok yatırımın yapıldığı altın ise bu hafta değer kaybı ile tamamladı. 24 ayar külçe altının gramı bu hafta içinde % 0,63 azalarak 143 TL’ye, Cumhuriyet altını ise % 0,62’lik bir azalış ile 957 liraya kadar gerileme yaşadı. Herkesin en çok merak ettiği dolar ise % 0,14 bir artış yapsa da euronun artışının gölgesinde kaldığı için pek fazla göze çarpmış vaziyette değil. 

euro-borsa.jpg

Euro/dolar paritesi de uzun süre sonra ilk defa 1.1892 değerini görmüş oldu. Doların bu kadar artış yaşamamasının sebebi ABD Merkez Bankası yani FED’in bu yıl içinde tekrardan bir faiz artışı yapmayacağı beklentisi ve bunun yarattığı dolardaki dalgalanmalardır. Politik riskler ve Amerika Birleşik Devletler’in para politikasındaki belirsizliği doların durumunu zayıflatırken diğer tarafta Avrupa ekonomisindeki güçlenme ve toparlanma belirtileri euronun bu artışına zemin hazırlamış oldu. Almanya’nın euronun zayıflığından dolayı uzun zamandır şikayetçi olması da bu artışa yardımcı olan bir diğer etken olarak göze çarpıyor.

piyasalarda-bugun.jpg

Peki Yatırımcı Olarak Neye Yatırım Yapmalıyız?

Herkesin aklındaki bu sorunun cevabı en çok merak edilenlerden bir tanesi olabilir. Çünkü tam olarak kimse ne olacağı konusunda bir durum belirtemiyor. Avrupa Merkez Bankası(ECB) aşırı gevşek para politikasına son verirse euronun artışı devam edecektir ancak bir kesim ise euronun hızlı güçlenmesinden dolayı ECB’nin geri adım atabileceğini öne sürüyor.

euro-dustu.jpg

 Dolar tarafına bakacak olursak ABD’nin para politikasındaki belirsizliği bir süre daha devam edecek gibi sürüyor ve dolardaki inişli-çıkışlı grafik ilerleyen zamanlarda da aynı şekilde sürecektir. Altın bu durumlardan çok etkilenmeden önceki yaz dönemlerinin aksine kışın yaşadığı inanılmaz artışlardan sonra düşüşler yaşamaya devam ediyor ancak bundan sonrasında stabil bir şekilde çok ufak dalgalanmalar yaşayarak karşımıza çıkacak gibi duruyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir