Dünya, Haberler

Flynn’in Açıklamaları Doların Gidişatını Değiştirdi

Yükselen dolar kuru, pek çok ülkede büyük endişelere neden olurken Flynn’in yaptığı açıklamalarla dolarda ve ABD hisselerinde ani düşüşler meydana geldi. ABD Başkanı Donald Trump’ın, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Michael Flynn, Federal Soruşturma Bürosu’na yalan söylediğini kabul etmesi ile dolarda ve ABD hisselerinde düşüşler yaşandı.

İtirafın Sonuçları Ağır Oldu

New York borsasında endeksler, Flynn’in Federal Soruşturma Bürosu’na yaptığı itiraflar sebebiyle sert bir şekilde düşüş yaşadı. Flynn, Rusya’nın eski Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile yaptığı görüşmeler hakkında yalan söylediğini kabul etti. Rusya soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Savcı Robert Mueller ile iş birliği yaptığına dair kanıtların ortaya çıkmasının, Trump yönetimi için sorun olacağını düşüncesi, doların düşmesine neden oldu. 24.298,76 puan ile başlayan ve rekora sahip olan Dow Jones Endeksi, haberlerin ardından %0,5 geriledi. Aynı şekilde Standard & Poor’s 500 Endeksi de %0,7, Nasdaq Teknoloji Endeksi ise %1,08 geriledi.

Dolar Endeksinde Yüzde 0,6 Gerileme Yaşandı

Haberler ortaya çıkmadan önce, güne avro karşısında %0,5 kazançla başlayan dolar, itiraf açıklamalarından sonra %0,6 geriledi. Avro/dolar paritesi 1,1903’ten 1,1888’ gerileyerek önemli bir düşüş yaşadı. Doların, avro, yen, sterlin, Kanada doları, İsveç kronu, İsviçre frangı gibi önemli rakiplere karşı gidişatını ölçen Uluslararası Dolar Endeksi, %0,6 düşüş yaşayarak 92,56’ya kadar gerileme yaşadı.

Türkiye İle İlgili İtiraflar

Flynn, sadece Trump aleyhine itiraflarda bulunmadı. Türkiye ile ilgili yaptığı itiraflar da oldukça dikkat çekti. Türkiye lehine lobicilik faaliyetleri konusunda da yalan söylediğini itiraf eden Flynn, hangi konularda yalan söylediğini maddeler halinde sıraladı. Flynn’in Türkiye hakkında söylediği yalanlar ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Türkiye Cumhuriyeti’nin, şirketinin gerçekleştirdiği Türkiye Projesi’ne dahil olup olmadığını bilmediği ve dahilse de boyutu hakkında fikir sahibi olmaması,
  • Türkiye Projesi’nde ABD’de bulunan işletmelerin iş yapmaya duyduğu güveni arttırmak istemesi,
  • 8 Kasım 2018 tarihinde yayınlanan ve The Hill sitesindeki makaleyi kendi kalemi ile yazdığı,
  • Türkiye Projesi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nden herhangi bir yetkilinin gözlem ya da yönlendirme yapmaması.

Flynn’in bu konularda yalan söylemiş olması, Türkiye üzerinde de önemli sonuçlara neden oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir