Kültür

Gelmiş Geçmiş En İyi 5 Distopik Roman

Distopik roman; kaosun bol ve şiddetin var olduğunu ve bu hakimiyetin gelecekte olacağını arzu edilenden tamamen farklı bir dünya sunan romanlara denmektedir. Son yıllarda baskıcı devlet yönetimleri ile beraber daha fazla yazılmakta veya okuyan kişiler arasında çok daha fazla rağbet görmektedir. Şimdiye kadar yazılan gelmiş geçmiş en iyiler arasına giren 5 distopik romanı şu şekilde sıralayabiliriz:

İçerik Navigasyonu

1- Hayvan Çiftliği:

George Orwell tarafından yazılan roman yazıldığı günden bugüne kadar birçok farklı yayınevi tarafından çokça baskı yapmıştır. İlk olarak 1945’te yayımlanmıştır ve totaliter rejimleri eleştirirken mizahi bir dil ele almıştır. Bu distopik romandaki tüm karakterler hayvanlar ve bazı önemli kişilerin alegorisidir. Kitap oldukça sürükleyicidir ve birçok okulda eğitim kitabı olarak seçilmiştir.

2- 1984:

Yine George Orwell tarafından ilk olarak 1949’da yayımlanan 1984 romanı kült romanlar arasında sayılmakta ve distopik olarak ilk üçte yer almaktadır. Bu roman da totaliter rejimlere çok ağır ağır eleştiriler yapar ve 2. Dünya savaşından sonraki bu rejimleri anlatır. Ancak bu kitaptaki önemli şeylerden biri romanda yer alan alegorilerin ya da sembollerin ve bazı kavramların günümüze kadar gelmiş olmasıdır. Üç farklı rejimle yönetilen ülkeleri ve buna bağlı olarak yaşayan halkları konu edinir. Herkesin kitabı okurken birçok soru soracağı ve kafasında düşünceler oluşturucağı bu kitabı mutlaka okumalısınız.

3- Biz:

George Orwell’in kitaplarının esinlendiği kaynak olan Yevgeni Zamyatin’in eseridir Biz romanı. Diğer romanlar gibi bu romanda da totaliter rejimin ne kadar tehlikeli olduğuna işaret etmiştir ve ‘biz’lerin ‘ben’likten çıkıp ‘biz’leşerek devlete teslim olduğunu anlatır. Ütopya, hep vardır ve ufuktur ancak Zamyatin’e göre ulaşılamazdır. Birçok soruyu kendinize soracağınız bu roman sadece distopik roman sevenler tarafından değil herkes tarafından okunması gereken romanlardandır.

4- Dava:

Franz Kafka’nın eseri olan Dava korku çağını anlatır ve 20.yüzyıldaki insanların öyküsünü anlatır. Korku’nun hakim olduğu bu çağda yargılama süreci hiç bitmeyen bir dava olacaktır. Dava romanı kısaca böyle özetlenebilir.

5- Cesur Yeni Dünya:

Aldous Huxley tarafından yazılan bu roman karamsar bir geleceği anlatır ve bunu güçlü betimlemeler ile okuyucuya aktarır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir