Dünya, Haberler

Halil İbrahim Sınır Kapısı Irak Askerine Devrediliyor

Kuzey Irakta peşmergenin kontrolündeki bulunan Halil İbrahim sınır kapısı Irak merkezi yönetimine teslim ediliyor. Şırnak’ın Silopi ilçesinde tatbikat yapan 172.Zırhlı Tuğay Komutanlığı Şehit Ercüment Türkmen Kışlasından zırhlı araçlarla çıkış yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Irak Silahlı kuvvetleri birlikleri Irak’a ait Halil İbrahim sınır kapısına geçti.2 ülkenin askerleri siren sesleri eşliğinde  Habur Gümrük kapısına yöneldi. Türk ve ırak bayrakları ile bölgeye gelen askerler Habur sınır kapsına geldi. Irak askerlerinin bu olay sonucunda sevinç gösterilerinde bulundu. Yaşanan gelişmeler sonucunda sınır kapısı kapatıldı. Sınırın kapatılması ile ırağa geçiş yapmak isteyen vatandaşların bekleyişleri devam ediyor.

İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın Irak güçlerinin kontrolüne geçmesinde Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi ve 2. Ordu Komutanı da hazır bulundu.

Fişhaburun kontrolü de Bağdata yani Irak Silahlı Kuvvetlerine geçiyor.

Irak ordusundan yapılan açıklamada, İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın ardından Irak-Suriye sınırındaki Fişhabur Sınır Kapısı’nında Irak güçlerinin kontrolüne geçeceği iddia edildi.

Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi başkanlığındaki heyetin Fişhabur Sınır Kapısı’nı ziyaret edeceği ifade edildi.

Açıklamada, ziyaretle Fişhabur Sınır Kapısı’nın kontrolünün Irak güçlerine geçmesinin amaçlandığı vurgulandı.

Kuzey Irak’taki tartışmalı referandumun ardından Bağdat yönetimi kontrolünü talep ettiği sınır kapısını alıyor.

Halil İbrahim Sınır Kapısının Önemi

1969 yılında Habur sınır kapısı açıldı ve kısa sürede önemli bir ticaret kapısı haline geldi ve ticaret arttıkça küçük bir müdürlükten baş müdürlüğe baş müdürlükten bölge müdürlüğüne derken  Zamanla Türkiyenin en önemli sınır kapılarından biri haline geldi. Türkiye Irak ve Orta doğu ticaretinin önemli noktası haline geldi. Sınır kapısı İle Türkiye Irak ve Orta Doğu ticaret hattı oluşmuş oldu. Bu ticaret sınır kapısı peşmergenin elindeyken gelir kaynağı peşmergeye kalmaktaydı. Şimdi Irak askerinin eline geçmesi Türkiye ve Irak ticaretinde ve güvenlik açısından büyük bir önem kazanmaktadır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir