Kadın, Yaşam

Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Yiyecek ve İçecekler

Hamilelik dönemindeki kadınların yetersiz, düzensiz veya tek tip beslenmesi bebeklerinin beyin ve diğer organlarının gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bebeğin, anne karnındayken ve doğduktan sonraki hayatında hastalıklara karşı dayanıklı ve sağlıklı olabilmesi için, annenin hamileliğinde beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir.

Hamilelikte Asla Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler

Anne adayı bu dönemde, asla yenmemesi gereken yiyeceklerden uzak durmalıdır. Fast food tarzı yiyecekler asla bunlara bir örnektir. Paketli şekerlemeler, patates kızartması, kızartılan etler, sosis ve salam gibi işlenmiş etler de bu dönemde yenmemelidir. Az pişmiş yumurta veya kabuklu deniz ürünleri yemek, salmonella nedeniyle bağırsak enfeksiyonlarına ve zehirlenmeye neden olur. Az pişmiş hayvansal ürünler gıda zehirlenmesine yol açacağından, bunlardan da uzak durmak gerekir. Ayrıca az pişmiş et, toksoplazma riski nedeniyle düşük ve doğum kusurlarına neden olacağından yenmemesi gerekir. Pastörize edilmemiş süt ve bu sütten yapılan peynirler de kesinlikle yenmemesi gerekenler arasındadır. Erken doğum ve düşük dahil birçok soruna yol açabilecek bu peynirler hamileler için çok tehlikelidir. Hamilelikte beslenme önerileri içerisinde A vitaminin fazla alınmaması önemli yer tutmaktadır ve bu nedenle hamilelik sırasında karaciğer yemek çok sakıncalıdır. Ayrıca genetiği ile oynanmış veya iyi yıkanmamış tüm sebze ve meyvelerden uzak durulmalıdır. Meyve ve sebzeleri birkaç damla sirke damlattığınız suda bekleterek iyi yıkandığından emin olabilir ve rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Hamilelikte Asla Tüketilmemesi Gereken İçecekler

Alkollü içecekler, kola ve gazoz gibi asitli içecekler ve kahvelerden uzak durulmalıdır. Bitki çayları ise doktora danışılarak kullanılmalıdır. Fesleğen, kekik adaçayı gibi birçok bitki çayı rahim kasılması ya da doğum sorunları gibi olumsuz sonuçlara neden olacağından tüketilmemelidir.

Hamilelikte Mutlaka Yenilmesi Gerekenler

Hamilelikte yiyilecek sebzeler içinde en önemli olanlardan biri havuçtur. Havuç bebeğinizin kemik gelişimine yardımcı olacaktır. Ceviz, badem ve kaju gibi kuruyemişleri tüketmek hamilelik sırasında çok ihtiyaç duyacağınız magnezyum, bakır, potasyum, kalsiyum ve e vitaminini almanızı sağlar. Lif ve B vitamini zengini yulaf, özellikle kabızlıktan şikayetçi hanımlara önerilir. Mercimek ve kırmızı biber de mutlaka yenmesi gereken yiyecekler arasındadır.

Hamilelikte yiyilecek meyveler içerisinde ise ilk sırayı folik asit zengini bir meyve olan avokado almaktadır. Avokadoyu salata sosu olarak da tüketebilir, salatalarınıza ekleyebilir veya içecek olarak hazırlayabilirsiniz. Hamilelik dönemine düzenli ve yeterli su tüketiminin de çok önemli bir yeri vardır. Bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi ve anne adayının sağlıklı bir hamilelik geçirebilmesi için doğal mineralli, bazik su içilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir