Sağlık, Yaşam

Hayatı Zindan Eden Bir Hastalık: Panik Atak

Gün içinde aniden başlayan ve 10 dakika içerisinde tüm beyni etkisi altına alarak yoğunlaşan korku, stres ve rahatsızlık duyma belirtilerini nefes alamama ve baş dönmesi gibi hastalıklarla yaşanan sürece panik atak denilmektedir. Son zamanlarda şehir yaşamı ve stresli şartlar sebebiyle birçok kişide panik atak görülmekte ve tedavileri çeşitli olarak görülmektedir.

İçerik Navigasyonu

Panik atak ne zaman geçirilir?

Kişinin hayatını zindana çeviren bir hastalık olan panik atak, her an geçirilebilmektedir. Bazen stresli bir anda, uykudayken ya da hiçbir şey olmadan panik atak geçirilebilir.

Panik atak neden oluşur?

Panik atak geçirilmesi birçok sebepten olabilmektedir. Bedensel ağrılar panik atağı tetikleyerek hastalığın oluşmasına neden olabilir. Psikolojik durumlar panik atak için en güçlü sebep olarak sayılmaktadır. Ayrıca antidepresan ilaçlar, bazı uyuşturucular ya da katı diyetler panik atağı ortaya çıkarmakta ve etkilemektedir. Genetik durumlar da panik atak geçirmenize sebep olabilmektedir. Son yıllarda oldukça çoğalan bu hastalık daha çok kadınlarda görülmektedir. Daha çok 20’li yaşlarda başlayan panik atak süreci yaşadığınız her anda da başlayabilmektedir. Ancak sıklıkla genç erişkinlik döneminde başlamaktadır. Eğer tedavi edilmezse kalıcı depresyon ya da madde kullanımına kadar süreç devam etmekte ve kişiye sürekli olarak olumsuz etki yaratmaktadır.

Panik atak insan hayatını nasıl etkilemektedir:

Bu hastalığa sahip olan kişiler hem ekonomik anlamda hem de ruhsal olarak oldukça yıpranır ve etkilenirler. İş hayatları ya da okul hayatları aksayabilir, insanlarla iletişimi bozulabilir. Tıbbi olarak tedavi olsalar ve tedavileri sürmekte olsa dahi ilk panik atak geçirdiği ilk anı unutmaz ve bu anda yaşanan durumu fobi olarak yaşamaya başlayabilirler. Klostrofobi ya da uyku bozuklukları gibi durumlar bu anlarda ortaya çıkmaktadır.

Panik atak nasıl tedavi edilir?

Panik atak tedavi edilmeden önce hastalığın herhangi fiziksel bir hastalıkla mı ortaya çıktığı yoksa ruhsal nedenlerle mi olduğu saptanmalı ve bu duruma göre tedavi sürecine başlanmalıdır. Tekrarlanmasını önleyen ilaçlar ya da atak sırasında kullanılan ilaçlar tedavide etkili olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir