İlişkiler, Yaşam

İlişkileri Bitiren Paradoks: Bağımlılık

Bağlılık ve bağımlılık birbirinden çok ayrı kavramlardır. Bağlılık kavramı ilişkilerde ilerleyen dönemlerde gayet sağlıklı sonuçlar doğururken, bağımlılık kavramı ilişkileri çok olumsuz etkileyen sonuçlara neden olmaktadır.

Türk Toplumu Bağlı Mı Bağımlı Mı?

Türk toplumuna bakıldığında ataerkil aile düzeni yüzyıllardır toplum yapısına işlemiş durumdadır. Bu yüzden Türk erkekleri yetiştirilme tarzından dolayı her zaman kadınlara göre daha güçlü ve ailenin reisi olarak görülmektedir. Türk kadınları son yıllarda çalışma hayatına girmiş olsalar da çalışan bir kadın olmaları evdeki son sözü söyleme haklarını Türk kadınlarına genel olarak vermemektedir. Hem çalışıp hem de evdeki bütün yükü omuzlarında taşıyan Türk kadınları ataerkil aile düzeni olan Türk toplumunda bağımsız bir kadın olarak hala yerini alamamaktadır.

Türk erkeklerinin ve kadınlarının yetiştirilme tarzından dolayı erkekler her zaman koruyucu kadınlar her zaman korunmaya muhtaç görünmektedirler.

Türk Kadınları Türk Kadınları Eşlerinde Baba Şefkati Koruyuculuğu Arıyor

Türk aile yapısından dolayı kız çocukları her zaman korunmaya muhtaç, namus kavramının korunması gerektiği düşünüldüğü şekilde yetiştirilmektedir. Böyle yetiştirilen Türk kızları evlendiklerinde de kocalarının koruyuculuğuna sığınmaktadırlar. Türk erkekleri de korumacı ruhla ve daha özgür yetiştirildikleri için daha sakin itaatkar yapıda ki kadınları eş olarak istemektedirler. Dolayısıyla Türk kadınları babaları gibi koruyucu erkeklerle evlilik yaparken Türk erkekleri ise anneleri gibi itaatkar ve her isteklerine boyun eğebilecek kadınları istemektedirler.

Bu şartlarda yetişen kadınlar bağımsızlık kavramını tam anlamıyla benliklerine uyduramamaktadırlar. Ayrıca evlendikten ve anne olduktan sonra annelik vicdanıyla “Ben anneyim” rolünü benliklerinde çok hisseden Türk kadınları eşlerine daha bağımlı hale gelmektedirler sonuç olarak evliliklerin bitmesi durumu kadınları depresyona sürüklemektedir.

Diğer taraftan bakıldığında Türk erkekleri anneleri gibi olan kadınlarla evlilikleri bittiği takdirde eşlerine olan bağımlılığından dolayı evde herşeyi yapan bir eş gittiğinde, boşanma durumunda depresyona girme durumları görülmektedir.

Sağlıklı İlişkiler Bağlı İlişkiler

Bağımlılık kavramından kendini kurtarmış olan çiftler birbirlerinin hayatlarına saygı duydukları sürece daha sağlıklı ve daha uzun süren evlilikler yaşarlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir