İlişkiler, Yaşam

İlk Bakışta Aşka Dair Her Şey

Aşk ile ilgili bilimsel açıklamalar ve araştırmalar, çoğu kişinin dikkatini her zaman çekmiştir.

İlk görüşte aşk hakkında yazılan birçok yazı vardır. “İlk görüşte aşk var mıdır?” hepimizin merak ettiği bir şeydir. Carla Bruni, kendisi ile Eski Fransa Başkanı Nicolas Sarkozy arasında olanın, ilk görüşte aşk olduğunu söylemişti.

İlk görüşte aşkı açıklamak kolay değildir. Bazı insanlar onu inkar ederek, var olanın sadece iki karşı cins arasında olan bir cinsel çekim olduğunu söylerler. Açıkçası, insan olarak nasıl bir bakışla derin bir aşka düşebiliriz? Nasıl tek bir bakış başka bir yabancının yanında bütün hayatımızı geçirmeyi bize düşündürebilir ki?

Aşk ve bilinçaltı

Aşk ve insan psikolojisi birbirinden bağımsız şeyler değildir. Insan bilinçaltının aşk ile doğrudan ilgisi vardir.

Bilinçaltı çok basit bir şekilde çalışır. Aslında bu basitlik, birçok yanlış yargılamanın, basmakalıp ve yanlış inancın sebebi olmuştur.

Basit bir şekilde söylenecek olursa bilinçaltı mükemmel değildir. Bilinçaltının verdiği yanılgılardan biri de aynı yüz ifadelerine sahip kişilerin aynı karakterlere sahip olacakları düşüncesidir.

İlk görüşte aşk terimi, bir kişiye ilk gördüğünde aşık olmaktır. Bu görmede karşıdaki kişi ile konuşmak şart değildir.

İlk görüşte aşkın arkasında bilinçaltı mı var?

Her insanın güzellik algısı değişiktir. Herkes güzelliği farklı görür. Örnek vermek gerekirse, eğer sokakta geçen birini aşağıdaki birilerine benzetirseniz,

  • Daha önce sevdiğiniz birisine
  • Sevdiğiniz bir akraba veya aile bireyine
  • Çok iyi anlaştığınız bir arkadaşa
  • Başkaları onu ortalama biri olarak görse bile, sizin onu fiziksel olarak çekici bulmanız çok büyük bir ihtimaldir. Bilinçaltınız, sizin haberiniz olmadan bu ilk görüşte çekici bulduğunuz kişiyle hayatınızda olan başka biri ile bir bağlantı kurmuş oldu.
  • İlk görüşte aşkın “görünüş” ile alakası yoktur
  • İlk görüşte aşkın görünüş ile pek bir alakası yoktur. Eğer böyle olsaydı, o zaman sokakta gördüğünüz her iyi görünüşlü kişiye aşık olmanız gerekirdi.
  • İlk görüşte aşık olmanızın altında yatan gerçek, bir şekilde bilinçaltınızın gördüğünüz bu kişi ile geçmişinizde olan bir kişi ile bağlantı kurmasıdır. Bu yüzden başkalarının ortalama olarak gördüğü birine siz aşık olabilirsiniz.
  • İlk görüşte aşk, ilk görüşmedeki aşk değildir
  • İlk görüşte aşk ve ilk görüşmedeki aşk farklı şeylerdir. İlk görüşmenizde karşı kişiye sizde aşkı uyandıran, o görüşme esnasında aşkı tetikleyen başka bir şey olabilir. Bu kişinin görüntüsünden ziyade, görüşmede olan başka bir şey bilinçaltınızı devreye sokmuş olabilir.
  • Özetle ilk görüşte ask şey var olan bir şeydir. İlk görüşmenin arkasında olan ise çoğunlukla bilinçaltıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir