İlişkiler, Kültür, Yaşam

İnsan karakterinin sırlarını ortaya döküyor: Enneagram

Bu sisteme göre, insanların ayrıldığı 9 ana kişilik tipi vardır ve kişinin bunlardan hangisine ait olduğunu tespit ederek onu anlamayı, kişinin kendini tanımasını hedef edinir. Öncelikli amaç kişileri tanıma değil kişinin kendini yani özünü tanıması, anlamlandırması ve kendini bulmasını amaç edinen bir görüş taşımaktadır. Kendi tipinizi öğrenebilmek için Enneagram kişilik tipleri testi çözebilirsiniz.

Tip1 Reformcular

Mükemmeliyetçi, vicdan sahibi ve kişisel inançları güçlü bireylerdir. Dürüstlük ve adil olmak onlar için önemlidir. Doğrular ve yanlışlar onlar için fazlasıyla keskindir. İlkelerine bağlı oldukları kadar sevdikleri insanlara da bağlılıkları ve sadakat duyguları yoğundur.

enneagram-nedir.jpg

Tip 2 Yardımseverler

Yardımsever ve sevgi doludurlar. İnsan ilişkilerinde oldukça şefkatli ve destekleyici tarzları ile dikkat çekerler. Empati yetenekleri, gelişmiştir. Çevrelerindeki insanları desteklemekten çekinmez ve kendilerini geri plana bile atarlar ancak aynı desteği göremediklerinde kırılıp kendi kabuklarına çekilebilirler. Bu karşılık bekleyerek hareket etmek değil de birine değer vermenin karşılığı olarak gördüklerinden kendilerine değer verilmiyor hissinin küskünlüğüdür daha çok.

Tip 3 Başarı Odaklı Olanlar

Özsaygıları yüksek olan bu insanlar, başarı konusunda oldukça hırslıdır. Çekici olduklarına inançları tamdır. Meraklı ve gelişime açık olan bu tipler, organizasyonları yönetmede oldukça başarılıdırlar. Başarı konusunda her yolu denemekten de çekinmezler. Etik değerleri başarı hedefi üzerine kuruludur.

kisilik-tipleri.jpg

Tip 4 bireyciler

Kendilerine özgü, özgün ve yaratıcıdır. Sezgisel ve derinlik sahibi karakterlerdir. Hassa olduklarından kolay da incinirler. Kendi başların olmaktan keyif alırlar ve güvende hissederler. Yine de toplumdan soyutlamazlar kendilerini.

Tip 5 Araştırmacılar

Öğrenmek onlar için açlık gidermek gibidir. Gözlem yetenekleri gelişkin ve mantıkları duygularından baskın karakterlerdir. Hiçbir bilgiye bağlı kalmazlar. Diğer türlü yeni bilgilere kendilerini kapatmış olurlar. Çok özgün ve yaratıcı fikirler, çalışmalar ortaya koyabilirler.

Tip 6 Sorgulayıcılar

Hayatta her şey şüpheyle yaklaşılması gereken bir olgudan ibarettir onlar için. Sürekli tetikte ve koruma güdüsü içerisindedirler. enneagram tip 6 Kontrolcü tiplerdir. Güvenlerini kazanmak zordur. Tedbirli ketum ve tutumlu bireylerdir ve otoriteye önem verirler.

Tip 7 Maceracılar

Enerjileri yüksektir ve karşılarındaki bireyleri motive etmekte de ustadırlar. Yeniliğe açık olsalar da çoğu zaman merakları yüzeysel kalmakta ve pek çok noktada birkaç işe birden el atmaktadırlar. İletişimde oldukça başarılıdırlar ve vizyon sahibi bireylerdir.

Tip 8 Meydan Okuyucular

Bunlar önder ve hükmedicilerdir. Otorite ve güç tanımlamalarını hayatlarındaki insanlar ÜZERİNDE kurmayı severler. Eylem insanlarıdır. Dobra dobra konuşur ve çabuk sinirlenirler. Toleransları pek yoktur. Düşmanı olmak istemeyeceğiniz tiplerdir. Liderliklerinde ise adil ve cömertlerdir.

Tip 9 Barışçıllar

Çatışmalardan mümkün olduğunca kaçar. Barışçıl, iyimser ve dost canlısı tiplerdir. Yargılamaz ve yargılanmayı sevmezler. Liderlik amacı gütmezler. Zaten enneagram tip 9 karakterlerine de terstir. Rahatına düşkün ve eyleme geçmeyi hep erteleyen tiplerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir