Haberler

İsviçre’nin Derdi Yine Aynı: Zenginlik!

İsviçre Merkez Bankası’nın açıkladığı kar-zarar ve rezerv bilançosu hem ağızları açık bıraktı hem de yeni bir tartışma yarattı. Bir süredir para birimi Frank’ın zayıflatılması için oldukça kararlı hamleler yapan İsviçre hükümeti, rezerv miktarının beklentilerinin çok üstünde çıkmasıyla birlikte bu kadar çok parayla ne yapacaklarını düşünüyor.

İsviçre Merkez Bankası, 750 milyar(yediyüzelli) doları bulan rezervini dünya genelinde borsada işlem gören Apple, Microsoft, Google ve Facebook gibi dev yazılım ve internet şirketlerindenden hisse payı alarak değerlendiriyor.

dunyanin-en-zengin-ulkesi.jpg

İsviçre Merkez Bankası geçtiğimiz yıl 25.4 milyar dolar kar etti. Ama bu durumun beklenildiği üzere sevinçle karşılanması bir yana dursun İsviçreli milletvekillerini rahatsız bile etti.

Bu muazzam karın yurt dışında yatırım olarak kullanılması ve paranın dışarıya aktarılması İsviçre’li milletvekilleri tarafından hoş karşılanmadı. Paranın yurt içinde kalması için yasa tasarısı hazırlamaya başladılar.

20 kadar milletvekili tarafından hazırlanan yasa tasarısı meclisten geçebilecekmiş gibi gözükmüyor ama ihracatçıları korumak için sürdürülen franka değer kaybettirme politikasının daha ne kadar devam edeceği de soru işareti.

isvicre-zenginlikleri.jpg

Aradaki ince dengeyi gözetmek için yoğun çaba gösteren hükumetin, önümüzdeki günlerde bu konuya yoğunlaşıp gerekli önlemleri alması bekleniyor.

İsviçre frangı, dünyanın üzerinde işlem gören en değerli para birimleri arasında gösteriliyor. Hatta para biriminden çok uluslararası piyasalarda altın ya da petrol gibi işlem görüyor. İsviçre merkez bankası, frank banknotlarını basıp satarak da ciddi bir gelir elde ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir