Kültür, Sinema

Kadın Yönetmenlerden En İyi 8 Film

Kadınlar her alanda olduğu gibi sinema sektöründe de kendilerinden söz ettiriyorlar. Yönetmen koltuğuna oturan kadınlar, birçok güzel filme imza atıyorlar. En iyi filmler listesine de birçok kadın yönetmenin filmleri girmektedir ancak kadın yönetmenlerden en iyi 8 film konusu altında filmler sınırlandırılacaktır. Bu filmler;

  • The Piano
  • Cléo from 5 to 7
  • Jeanne Dielman
  • Beau Travail
  • Lost in Translation
  • Daisies
  • The Hurt Locker
  • Toni Erdmann

Olarak sıralanmaktadır. Bu filmler daha detaylı bir şekilde incelenecektir.

İçerik Navigasyonu

The Piano

IMDb 7,6 olan Dram/melodram türünde bir filmdir. The Piano filminin yönetmen koltuğuna Jane Campion oturmuştur. Oscar ödülü sahibi film yönetmeni ve senaristtir. The Piano filmi ile En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü’ne layık görülmüştür. Bu film ile En İyi Yönetmen Akademi Ödülü’ne aday gösterilmiştir.

The Piano da anlatılan ise konuşamayan dilsiz bir piyanist olan Ada ve onun biricik kızının Yeni Zelanda’nın batı kıyısında geçen hikayesi anlatılmaktadır. Altı yaşından beri konuşamayan Ada suskunluğunu piyanoya yansıtmıştır ve başarılı bir piyanist olmuştur. Ada’nın babası, Ada’yı Yeni Zelandalı bir zenginle yaptığı bir anlaşma ile evlendirir ve genç kadın kızı ile birlikte hiç görmediği bilmediği ülkeye taşınır.

Ada, yeni kocası ile birtakım sorunlar yaşar ve piyanosundan ayrılmak durumunda kalır. Ancak Ada’nın hayatında bekleyen bir sürpriz tüm aksaklıkları çözecek ve onu bambaşka bir insan haline getirecektir. Bu film ile Jane Campion dünya çapında ünlenmeye başlar.

Cléo from 5 to 7

IMDb 7,9 olan dram türünde bir filmdir. Agnès Varda filmin yönetmenliğini üstlenmiştir. Asıl ismi Arlette Varda’dır. Fotoğrafçı ve sinemacıdır. Yeni Dalga Akımının büyükannesi olarak bilinir. Cléo from 5 to 7 filmi modernist Avrupa sinemasının en güçlü örneklerinden birini temsil etmektedir. Ölüm ve hastalık korkusuna sahip olan kentli bir kadının, özgün bir zaman ve mekan anlayışını sinema diliyle izleyicilere sunulmaktadır. Kadınların sinemasına da yepyeni bir sayfa açılmaktadır.

Jeanne Dielman

IMDb 7,8 olan dram/sanat filmi türünde bir filmdir. Bu filmin yönetmenliğini Chantal Akerman yapmıştır. Chantal Akerman, Belçikalı yönetmen, senarist, sanatçı ve profesördür.

Bu filmde ise yalnız, takıntılı ve ritüelleri olan dul bir kadın ev işleriyle ilgilenir genç oğlu ile birlikte yaşadıkları apartman ile ilgilenirler. Bu kadın zaman zaman fahişelik yapar ve müşterilerinden birisi ilk kez onun orgazm olmasını sağlar ve hayatı yavaş yavaş değişir.

Beau Travail

IMDb 7,4 olan dram/LGBT türünde bir filmdir. Filmin yönetmenliğini Claire Denis üstlenmektedir. Claire Denis, Fransız yönetmen, senarist ve oyuncudur. Breau Travail filminin aldığı ödüller;

  • César En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü
  • ABD Ulusal Film Eleştirmenleri Derneği En İyi Görüntü Yönetimi Ödülü

Bu şekildedir. Filmin konusu ise Fransız eski subay Galoup, Djibouti Körfezi’nde askerlere liderlik yaparken eskiden yaşadığı güzel anıları hatırlar. Eskiden sert mizaca sahip olsa da mutludur.

Fakat ümit verici genç acemi asker Sentain’la karşılaşıp kıskançlığın ağını düştüğü zaman durumlar değişir. Galoup hayranı ama onu görmezden gelen komutanının Staine’e verdiği dikkatinin durdurması gerektiğini düşünür. Bu sebepten dolayı savaş verirken sonunda kıskançlık duygusu Sentain ve kendisinin sonunu hazırlamaya yeterli bir sebep olacaktır.

Lost in Translation

IMDb 7,7 olan dram/komedi-drama türünde bir filmdir. Lost in Translation, 4 akademi ödülüne aday gösterilmiştir. En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü’nü almıştır. Yönetmenliğini ise Sofia Coppola üstlenmiştir.

Sofia Coppola, Akademi Ödüllü Amerikalı yönetmen, yapımcı ve oyuncudur. En İyi Yönetmen Akademi Ödülü’ne aday gösterilen dört kadından birisidir. The Virgin Suicides filmi ile ilk yönetmenlik deneyimini kazanmıştır. Lost in Translation filminde evli, çocuklu ve orta yaşı çoktan geçmiş Amerikalı aktör olan Bob bir reklam çekimi için Japonya’ya gelir.

Tokyo’da kaldığı otelde Charlotte ile tanışır. Dillerine ve kültürlerine uzak odukları bu insanların ülkesinde fazlasıyla yabancılık çeken iki yabancı, bir Tokyo hafta sonunda birden yakınlaşmaya başlayacaklardır.

Daisies

IMDb 7,4 olan dram/komedi-dram türünde bir filmdir. Daisies filminin yönetmen koltuğuna Çek film yönetmeni ve Çek sinemasının öncüsü Věra Chytilová oturmaktadır. 1960 yıllarında Çekoslovak hükümeti tarafından yasaklanan en iyi Çek Yeni Dalga filmi Sedmikrásky ile tanınmaktadır.

Daisies, 1966 yılının Çekoslovakya’sında yasaklanmış bir filmdir. Dönemin hükümetinin hışmına uğrayan bir yapıttır. Yasaklanan bu film ile Vera Chytilová ülkesinde uzun bir süre film yapamamıştır. Çek Yeni Dalgası içinde anılmış olsa da tüm sinema tarihinde oldukça ayrıksı bir yerde durmaktadır.

Daisies, hikayesi, sinema dili ve yönetmenin hayatında yarattığı etkilerle feminist ve avangart sinemanın en önemli örnekleri arasına girmektedir. Filmin konusuna genel olarak bakıldığı zaman ikisi de Marie isimli iki genç kızın dünyaya ve kendi hayatlarını keşfetmeye yönelik çabalarını konu almaktadır.

The Hurt Locker

IMDb 7,6 olan dram/gizem türünde bir filmdir. The Hurter Locker, 2009 yılı ABD yapımı gerilim filmidir. Kathryn Bigelow’un yönetmiş olduğu bu film 2009 yılının en çok övülen filmlerinden birisidir ve birçok ödüle de sahip olmuştur. Kathryn Bigelow, bilim kurgu, korku ve aksiyon film türlerinde çalışan bir yönetmendir. Bu film Batılı eleştirmenler tarafından olumlu karşılanmıştır.

En büyük dezavantajı ise Ortadoğu’daki savaşın diğer tarafına tepeden bakan oryantalist bakış açısını taşımaktadır. Irak’ta herkes potansiyel düşman ve her obje de ölümcül bir bomba niteliğini taşımaktadır. Irak’ta elit askerler en önemli görevlerden birisinde bulunmaktadır.

Savaşın ortasında bomba imha etmekle uğraşmaktadır. William James, takım lideridir ve yaygın bombalardan, psikolojik ve duygusal olarak etkilenmektedir. James’e bağlı iki asker kendilerini savaşın ortasına atar. James ise ölümden korkmadığı için askerlerine yardıma gider. Yeni liderini korumaya çabalayan adamlar şehri kaosa sürükler. The Hurt Locker filminin aldığı ödüllerden bazıları şu şekildedir;

  • En İyi Film Akademi Ödülü
  • En İyi Yönetmen Akademi Ödülü
  • En İyi Özgün Senaryo
  • En İyi Ses Kurgusu
  • En İyi Film Kurgusu
  • BAFTA En İyi Film Ödülü
  • BAFTA En İyi Kurgu Ödülü

Gibi ödülleri kazanmıştır. Bu ödüller ile birlikte birçok ödülünde sahibi olmuştur.

Toni Erdmann

Dram/Komedi-drama türünde bir filmdir. IMDb 7,4’tür. Toni Erdmann filminin yönetmenliğini Maren Ade üstlenmiştir. Maren Ade, Alman film yönetmeni, senaristi ve yapımcısıdır. Maren Ade bu filmi hem yazmış hemde yönetmiştir. Maren Ade;

  • En İyi Film Dalında Avrupa Film Ödülü
  • En İyi Yönetmen Dalında Avrupa Film Ödülü
  • En İyi Film Dalında Alman Film Ödülü
  • En İyi Senarist Dalında Avrupa Film Ödülü
  • En İyi Senaryo Dalında Alman Film Ödülü
  • En İyi Yönetmen Dalında Alman Film Ödülü

Gibi birçok ödül kazanmıştır. Bu ödüller dışında da birçok ödül kazanan başarılı bir yönetmendir. Toni Erdmann filminin konusunda bir baba habersizce yurt dışında yaşamakta olan kızının yanına gider. Kızının eski neşesini kaybettiğini düşünür ve sürprizler, şakalar ile kızına yaklaşmaya çalışır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir