Sağlık, Yaşam

Kadınlarda Kısırlık Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

Kısırlık, kadınlar için anlatırsak, hiç gebe kalamayan veya daha önce gebe kalmasına rağmen daha sonra tekrar gebe kalamayan kadınlarda gözlenen duruma denir. Eğer 1 yıl içerisinde herhangi bir korunma yönteminden yaralanmadan, doğal yollarla düzenli bir ilişki sonucunda gebe kalınmaması durumunda kısırlık teşhisi konulur. Peki, kadınlarda kısırlık nasıl anlaşılır?

İçerik Navigasyonu

Yaşa Göre Kısırlık Teşhisi

Öncelikle doğurganlığın fazla olduğu yaşlarda iseniz, 25 ve civarı, kısırlık düşüncesine kapılmadan 2 yıl beklemelisiniz. Eğer 30’lu yaşların üzerindeyseniz bu süre 6-12 ay arasıdır ve bu süre içinde hamile kalamadıysanız doktora başvurmalısınız.

Adet Düzensizliği

Kadınlarda kısırlık belirtilerinin en başında gelen sorun adet düzensizliğidir. Yumurtlamadan kaynaklanan bu adet düzensizliği polikistik over sendromu ile birlikte gözlendiği zaman kilo alma ve vücudun belli yerlerinde tüylenme ile birlikte görülebilir.

Süt Hormonu Yüksekliği

Kadında bir diğer kısırlık belirtisi de hiperprolaktinemi diye adlandırılan süt hormonunun yüksekliğidir. Bunun belirtisi ise gebelik olmadığı halde göğüslerden süt gelmesi olarak görülür.

Kadınlarda Kısırlık Nedenleri

Kadınlarda kısırlık nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yumurta Tüplerinin Hasarlı Olması
  • Rahimdeki Bazı Sorunlar
  • Alerjik Sebepler
  • Yumurtlamada Meydana Gelen Bozukluklar
  • Kadının Yaşı
  • Polipler

Kısırlık Tedavi Yöntemleri

Kadınlarda kısırlık tedavisine başlamadan önce belirli testler yapılmalıdır. Tedaviye başlamadan önce bu testlerin doğru bir şekilde yapılması ve sonunun neden kaynaklandığını iyi anlamak gerekir. Bu aşamadan sonra soruna bağlı olarak tedavi yöntemleri uygulanır. Tedaviler, en az 6 ay uygulanmalıdır. Bu noktada çiftlerin oldukça sabırlı olmaları ve ümitsizliğe kapılmamaları gerekir.

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek tedavisi, en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alır çünkü olumlu sonuç vermesi en yüksek yöntemdir. Bu işlemde kadından ve erkekten alınan üreme hücrelerinin, laboratuar ortamında döllendirilmesi ile gerçekleştirilir. Döllendirme işlemi sonucunda oluşan embriyolar rahme aktarılması ile uygulanır.

Son Çare Yumurtlama Tedavisi

Yumurtlama tedavisi, son çözüm yolu olarak kullanılır. Kadının kısırlığının sebebi bulunamamış ise bu yola başvurulur. Tedavinin çözüm odağı, kadının her ay düzenli olarak yumurtlaması sağlamaktadır.

Yapay Döllenme

Sperm yıkanması ile yani spermin belirli evrelerden geçirildikten sonra bir pipet yardımı ile kadının genital bölgesine verilme işlemidir. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir.

Eğer belirttiğimiz kısırlık belirtileri ile karşılaşıyor ve bu durumdan rahatsız, bir çocuk sahibi olmak istiyorsanız doktorunuza başvurmanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir